Melkisédek olyan, mint Jézus Krisztus, mert neve az igazságra, királysága a békességre utal (1-2).* – 1. Jézus Krisztus az igazság királya (2), aki igazságosan uralkodik, közli velem igazságát, bűnbocsátó szeretetével pedig megmutatja rajtam igazságát; ezzel az irgalmas igazsággal pedig lehetetlen visszaélnie annak, aki ebben részesült. – 2. Jézus Krisztus a békesség királya (2), akinek hatalma van a külső békesség munkálásában ugyanúgy, mint a belső békesség fenntartásában; akkor is, amikor a külső békességért még küzdeni, harcolni kell. Az Ő eljövetele azonban a menny békességének előíze. Ott majd zavartalan, de nem unalmas békességünk lesz Istennel, önmagunkkal és egymással. – 3. Jézus Krisztus az örök élet királya. Amit a lévita papok áldozatai nem tudtak megoldani, ezért újra és újra bemutatták az engesztelés áldozatát: azt a karácsonykor született Jézus Krisztus halálból való feltámadása elrendezte. Őróla ugyanis bizonyosságunk van, hogy él (8).**

Ézsaiás 6

318. dicséret

* Egykor Ábrahám találkozott egy Melkisédek nevű királlyal és pappal, aki megáldotta őt, Ábrahám pedig tizedet adott neki mindenéből (1-2). Melkidésekről többet nem tudunk (3), csak annyit, hogy Sálem királya volt (1).

** Az Ő áldása mindenre elégséges, mi pedig nemcsak tizedünket, hanem mindenünket átadjuk Őneki, hiszen az örök élet ajándéka által úgyis minden a miénk; vagyis nem veszíthetünk (Zsoltárok 25,1-3).

Szerző: refdunantul  2015.12.24. 04:00 komment

süti beállítások módosítása