– 1. Most éljük át igazán a bábeli zűrzavart, az ebből fakadó káoszt: mindenki mondja a magáét; a másikét pedig nem hallja. Barth Károly említi az „Ember és embertárs” című írásában, hogy legtöbb szavunk felelőtlen és barbár szó, amely figyelmen kívül hagyja a másik embert, mert eleve nem az Isten Igéjéből táplálkozik. Így lesz életünk Lélektelen és lelketlen. – 2. Egyetlen „Valaki” van még, aki nemcsak szól, hanem azonnal cselekszi is azt, amit kimondott: Igéje szó és tett egyszerre. Karácsonynak éppen ez az üzenete: Isten megígérte, hogy Megváltót küld nekünk; amint megígérte, azonnal elkezdte ígéretét beteljesíteni. – 3. Számunkra, Jézus Krisztusban már beteljesedtek az ígéretek. Ne legyünk tehát türelmetlenek a részletek beteljesedésével kapcsolatban, mert a megváltás már a miénk (15). – 4. Figyeljünk Isten naponta megszólaló Igéjére, mert Ő mindig önmagára esküszik, amikor szól. Kell-e ennél nagyobb kezesség (16-17), kell-e ennél nagyobb bátorítás (18), kell-e ennél biztosabb reménység, amely ezen az életen is túlmutat (20); sőt, ebben az életben is erős horgony (19).

Ézsaiás 5,8-20

327. dicséret

* A teljes magyarázat:
Ahogy fejlődnek a tömegkommunikációs eszközök, és gyakorlatilag mindenki felelősség nélkül mondhatja a magáét, úgy értékelődik le a kimondott szó és benne rejlő gondolat.
– 1. Most éljük át igazán a bábeli zűrzavart, az ebből fakadó káoszt: mindenki mondja, mondja, mondja; a másikét pedig nem hallja, nem is akarja meghallani. Egyre több olyan ismerősöm van, aki órákon keresztül mondaná nekem a sajátját, de amikor levegőt vennék, hogy válaszoljak, arra már nem kíváncsi. Barth Károly említi az „Ember és embertárs” című írásában, hogy legtöbb szavunk felelőtlen és barbár szó, amely figyelmen kívül hagyja a másik embert, mert eleve nem az Isten Igéjéből táplálkozik. Így lesz életünk Lélektelen és lelketlen.
– 2. Egyetlen „Valaki” van még, akinek hitelt adhatunk, akinek szava életünk szilárd horgonya, még a viharzó tengeren is. Ő az, aki nemcsak szól, hanem azonnal cselekszi is azt, amit kimondott: Igéje szó és tett egyszerre. Karácsonynak éppen ez az üzenete: Isten megígérte, hogy Megváltót küld nekünk; amint megígérte, azonnal elkezdte ígéretét beteljesíteni. Karácsony az Ábrahámnak, és minden népnek (1Mózes 12,3) tett ígéret beteljesedése (13). Isten szava, ígérete magában hordja a beteljesedés csíráját mindenkor.
– 3. Számunkra, Jézus Krisztusban már beteljesedtek az ígéretek. Mi a beteljesedett ígéretek gyermekei vagyunk, akiket gazdagon megáldott az Isten (14). Ne legyünk tehát türelmetlenek a részletek beteljesedésével kapcsolatban, mert a megváltás már a miénk (15).
- 4. Figyeljünk Isten naponta megszólaló Igéjére, mert Ő mindig önmagára esküszik, amikor szól. Kell-e ennél nagyobb kezesség (16-17), kell-e ennél nagyobb bátorítás (18), kell-e ennél biztosabb reménység, amely ezen az életen is túlmutat (20); sőt, ebben az életben is erős horgony (19).
– 5. Mi nem sodródunk, bár erősek az áramlatok, és félelmetesek az örvények körülöttünk. A balatoni vitorlások lehorgonyozva nyújtják a legszebb látványt, kikötve, partot érve; ha pedig jön a tél, akkor gondosan kiemelik őket a hideg vízből, mert a fagy szétroppanthatja azokat. Amikor a szelek szárnyán suhannak, az „életüknek” csak kis hányada. Azért, hogy futhassanak a vízen, ahhoz kell a horgony, kell a part, és télen kell a biztos szárazföld. Bizony, karácsonyi üzenet ez: a Jézus Krisztusban kapott reménység lelkünk biztos és erős horgonya.

Szerző: refdunantul  2015.12.23. 04:00 komment

süti beállítások módosítása