Az a hitvallás, amelyet a testvérek együtt vállalnak, minden körülmények között. - 1. Ennek a hitvallásnak „tárgya” Jézus Krisztus, akit apostolnak és főpapnak nevez az Ige. Jézus Krisztus küldött, apostol, aki a legtökéletesebben mutat rá a küldőre, az élő Istenre. Jézus Krisztus „életházunk” újjáépítője, hűséges gazdája (3-6), akihez képest az angyalok, Mózes és minden „nagyság” szolgák csupán (2). – 2. Ennek a hitvallásnak azonban nemcsak a tárgya Jézus Krisztus, hanem az alanya is, vagyis Ő nyit ajtót nekünk az üdvösségre, az élő hit által. – 3. A hitvallás élő hitből fakad. Az élő hit soha nem rombol, hanem mindig épít. Az élő hit soha nem bánt, hanem mindig szeret. Az élő hit önmagát adja a másikért, de erre a nagy áldozatra a hívők közösségében nincs szükség, mert elve mindenki figyel a másikra; valamint, mert Jézus Krisztus egyetlen tökéletes „főpapi” áldozata valóságos szeretetet, kölcsönös odafigyelést virágzik bennük és közöttük. Nem nevezhető hitnek az, hiába emlegeti Isten nevét, amelyik cselekedeteiben erőt fitogtatva rombol, pusztít, öl.*

Ézsaiás 1,1-17

323. dicséret

* - Rövid utalás olvasható itt a levél írójáról, aki egy a Jézus Krisztust követő „szent” testvérek közül: mindannyian mennyei elhívás részesei. A levél írója számára fontos az a hitvallás, amelyet a testvérek együtt vállalnak, minden körülmények között.

- Szokatlan Jézus Krisztusra vonatkoztatva az apostol kifejezés, pedig Ő az Isten igaz küldötte (Ézsaiás 6,8; Zsoltárok 40,7). Isten a tulajdon Fiát küldte el érettünk (Róma 8,3).

- Jézus Krisztusra figyeljünk, Ő hitvallásunk alanya és tárgya, földi életünk egyetlen megújítója, örök életünk ajándékozója (1). Nincs Őnála nagyobb; Őhozzá képest az angyalok, Mózes és minden „nagyság” szolgák csupán (2). Ő mindenek építője; az Ige képével élve, Ő a ház építője, mi pedig az Ő háza vagyunk (3-5); és a háznál nagyobb tisztessége van a ház építőjének. Ő a gazda, mi pedig az Ő tulajdonai vagyunk. A ház építője hűséges a maga házához (6). A mi gazdánk, az Úr Jézus Krisztus nagysága bizalmat, reménységet, dicsőséget ajándékoz nekünk; hogy mindvégig szilárdan megálljunk (6).

Szerző: refdunantul  2015.12.16. 04:00 komment

süti beállítások módosítása