Evangélium ez a fejezet, az Ószövetségben. A halom hasított fahasábokként fetrengő világ számára az üdvösséges rendeződés ígéretét olvassuk itt; mint amikor szépen, védett helyre, sorban, rendben elhelyezzük a hasábokat. - 1. Megnyugtató, bátorító olvasni ezt a látomást, amely képekkel szemlélteti azt, hogy mennyire vigyáz az Úr az Ő városára és népére (2-6).* - 2. Ígéretes ebben a látomásban az, hogy Isten nemcsak oltalmazza népét, hanem népén belül is üdvösséges rendet teremt, ahol nem dicsekedik egyik hívő a másikkal szemben (7).** - 3. Isten nem engedi elveszni az övéit, még ha szenvedni engedi is őket; ezért Isten népe vállalhatja a szeretet kockázatát. Nagy kérdés ez manapság: vállalhatjuk-e a krisztusi szeretet kockázatát?*** - 4. Még ennél is magasabbra jut ez az igeszakasz, amely valójában minden nép számára, minden ember számára, minden kultúra javára üzenet lehetne (10-14): rátekinteni arra, akit igaztalanul bántottunk. Isten Lelkének munkája az, ha villámként hasít szívünkbe a felismerés: irgalmatlanok és igazságtalanok vagyunk egymáshoz. Jézus Krisztus halála a bűnbánattól az egyetlen lehetséges megoldásig, az üdvösségig vezet (János 19,37). Nézzünk fel a golgotai keresztre, nézzünk fel Jézus Krisztusra (Zsidókhoz írt levél 12,2).****

Jakab 5,1-6

310. dicséret

* Jeruzsálem részegítő pohárrá lesz a körülötte lévő, ellenséges népek számára; amelyhez, ha mások hozzá mernek nyúlni, tehetetlenné merevednek, mint amikor a részeg elfekszik az árokparton (2). Jeruzsálem súlyos kővé lesz azoknak, akik ellene mernek fordulni: aki fel akarja emelni, megszakad bele, mert még a föld minden népének ereje sem bánhat el vele (3). Isten népe senkit nem bánt, de ha őt bántják, akkor az ellenség még a „várfalak" előtt, minden erejét latba vetve is megzavarodik (4). Bizony, megég az, aki a tűzzel játszik (6). Aki minket bánt, az Urunkat bántja (2,12).

** Isten népe megtapasztalja az Úr oltalmazó szeretetét (8), ezért minden támadás ellenében békében marad a maga helyén (6), sőt a botladozó is megerősödik, az Isten oltalmazó szeretetének láttán (8). Isten népe nem lehet elbizakodott (5). Isten népe szent alázatban marad, mert tudja, hogy itt nem emberi erő cselekszik, hanem az ő erejük Istenükben, a Seregek Urában van (5).

*** Urunk, jöjj segítségünkre, mutasd meg magad, oltalmazó hatalmadat, hogy merészelhessünk szeretni; mert oltalmazó hatalmad megtapasztalása nélkül ez nem fog sikerülni. Ennél még mélyebbre megy ez az Ige, vagy másként fogalmazva, újszövetségi, evangéliumi magasságokig ível. Isten népe ugyanis, megtapasztalva Isten határtalan, oltalmazó, mindenre elégséges szeretetét, végre rádöbben arra, hogy Isten könyörülete őt bűnbánatra, valódi megtérésre, más népek szeretetére indítja. Isten ugyanis nem engedi elveszni az övéit, még ha szenvedni engedi is őket; ezért Isten népe vállalhatja a szeretet kockázatát. Nagy kérdés ez manapság: vállalhatjuk-e a krisztusi szeretet kockázatát? Urunk, jöjj segítségünkre, mutasd meg magad, oltalmazó hatalmadat, hogy merészelhessünk szeretni; mert oltalmazó hatalmad megtapasztalása nélkül ez nem fog sikerülni.

**** Még ennél is magasabbra jut ez az igeszakasz, amely valójában minden nép számára, minden ember számára, minden kultúra javára üzenet lehetne (10-14): rátekinteni arra, akit igaztalanul bántottunk. Isten Lelkének munkája az, ha villámként hasít szívünkbe a felismerés: irgalmatlanok és igazságtalanok vagyunk egymáshoz. Jézus Krisztus halála a bűnbánattól az egyetlen lehetséges megoldásig, az üdvösségig vezet (János 19,37). Nézzünk fel a golgotai keresztre, nézzünk fel Jézus Krisztusra (Zsidókhoz írt levél 12,2).

Szerző: refdunantul  2015.12.09. 04:00 komment

süti beállítások módosítása