Mit jelent Szentlélekkel megkereszteltetni? A mai igeszakasz alapján válaszoljunk erre a kérdésre. A víz nem önmagáért van, hanem azért, hogy szomjat oltson, megtisztítson, felüdítsen; a Szentlélek mozgásba hozza a keresztség vizét, Jézus Krisztus feltámadásának örömhírét, megitat, megtisztít, felüdít azzal. Víz nélkül nincs élet, Jézus Krisztus nélkül nincs üdvösség, de a Szentlélek hinti ránk ezt a vizet úgy, hogy annak áldásait megtapasztaljuk. Nagy baj, ha lebecsüljük a vízkeresztséget, de várni kell arra, amíg a Szentlélek megmozgatja ezt a vizet (4). Vagyis a kettő együtt a keresztség valójában, a vízkeresztség és a Lélekkeresztség; még akkor is, ha Isten akarata szerint a kettő nem egyszerre adatik, viszont egyik „elem” sem játszható ki a másik ellenében. Amikor pedig betölt minket a Lélek, akkor arra az időre Isten egy konkrét feladatra, küldetésre vértez fel bennünket (4-5).*

1Mózes 1,26-31

8. zsoltár

* - 1. A tényleges szövegben olvasható

- 2. Akit Isten a Szentlelkével keresztelt meg, azt többé nem érdekli az itteni hatalom, saját, vagy „klikkjének” mielőbbi királysága. Az ilyen ember Isten dicsőségére él minden sikerrel és áldott lehetőséggel, teszi a dolgát, nem sürgeti az Istent, hanem rábízza magát az Ő időszámítására, hiszen eljön majd az élő Isten teljes uralmának ideje. Ez az egyetlen uralom, amelynek csak az áldását és nem az átkát tapasztaljuk (6).

- 3. Az ilyen ember nem beszél arról, amit Isten nem jelentett ki nekünk, vagyis nem akar mindenek tudója és megmagyarázója lenni; egyszerűen tiszteletben tartja azt, ami nem rá tartozik (7).

- 4. Akit Isten a Szentlelkével keresztelt meg, az kap erőt, nem csak úgy általában az élet terheinek hordozásához, hanem főként ahhoz, hogy tanúskodjon, mindenki előtt a szabadulás, a megváltás örömhíréről, egészen a föld végső határáig; vagyis Jézus Krisztusban már nem elkülönülést, hanem nyitást jelent az Istenről való tanúskodás (8).

Szerző: refdunantul  2015.05.21. 04:00 komment

süti beállítások módosítása