ŐRÁLLÓK VAGYUNK? Csak akkor, ha a magunk helyén, a ránk bízott feladatban, fújjuk azt a kürtöt, amit az Isten adott a szánkba. A kürtön is lehet különböző dallamokat megszólaltatni, de akkor is csak kürtként fog szólni és nem klarinétként. Félre ne értsük ezt a szakaszt; itt az őrálló felelősségéről van szó (1-6), arról, hogy a hívő ember fújja azt a kürtöt, amit az Isten a szájába adott, hirdesse és élje az evangéliumot, Krisztust. A kürt figyelmeztet (7). Mi, az Újszövetség népe, Isten megváltó szeretetét fújva figyelmeztethetjük a világot, hogy lehetne másként. Nem fújhatunk mást, csak ezt, még akkor, ha a szeretettel visszaélnek, ma is „keresztre” vihetik azt, aki szeret, és nem üt vissza. Őrállói felelősségünk mégis ez, hogy nem fújhatunk mást, csak a krisztusi kürt evangéliumi dallamát, mert még mindig hisszük, annak minden kockázatával együtt, hogy az Isten megváltó szeretete képes valóban megváltoztatni ezt a világot.**

János 17,6-19

480. dicséret

* Ezékiel könyvének felosztása: 1-3: a próféta elhívása, 4-24: ítélet Júda és Jeruzsálem felett, 25-32: Isten ítélete idegen népek felett, 33-39: Isten népének új jövője, 40-48: új templom a megújított országban. 

Ezékiel könyvének 33. fejezetétől megkezdődik a következő nagy egység. Jeruzsálem meghirdetett bukása megtörtént. Ebben a helyzetben megújult a próféta elhívatása, bíztatnia kell a fogságba hurcolt népét. Az élet útja azonban ugyanaz, mint eddig: elfordulni a gonosztól, engedelmeskedni az Isten, életet ajándékozó rendelkezéseinek.

 ** Ebben az igeszakaszban arról is szó van, hogy az ember megmentheti az életét a megtéréssel, amely látható gyümölcsökben, változásban, mutatkozik meg (14-20); de ezt a döntést is mindenestül az Úr kegyelme munkálja ki bennünk. A főtéma azonban mégiscsak az, hogy ha nem a kürtöt fújja a hívő ember, azt számon kéri rajta az Úr; a többi, az eredmény már az Úr kezében van. Most, hogy újból elkezdték „irtani” a keresztyéneket, és a „világ” hallgat a keresztyén áldozatok láttán, felmerül a kérdés, hogy ezt a krisztusi szeretetet hogyan lehet képviselni ebben a helyzetben? Egy biztos, továbbra is csak a kürt szólhat, de most riadót fúj! Legyünk hitvalóbb, bátrabb keresztyének. De „riadót” fúj a kürt Isten felé is: Uram mutasd meg irgalmas igazságodat rajtunk, vonj körénk védőfalat, és ne engedd, hogy saját magunkat védve birtokba vegyen bennünket a gonosz.

Szerző: refdunantul  2015.03.25. 04:00 komment

süti beállítások módosítása