A próféta feladata az, hogy őrállóként figyelmeztesse népét Isten Igéjével; csak hirdesse és élje az Igét, az eredményt az Úr nem rajta kéri számon. Ám, ha nem teszi hűséggel a dolgát, az a próféta vesztét jelenti. Ez az őrálló felelőssége (17-21). Akadjunk meg egy tagmondaton: „ha Igét hallasz tőlem” (17). Az őrálló felelőssége akkor érvényes, ha ő maga Igét kap az Úrtól, egyébként az a felelőssége, hogy hallgasson (22-27). Együtt érvényes a kettő, hallgatni, ha nincs Ige; és szólni, ha szólt az Úr; felelőtlenül nem fecsegünk az Úr nevében, de nem hallgathatunk, ha Ő szólt. Még mélyebbre megyek, az Újszövetség felől: ma, ha az Úr szól, mindig Krisztust szólja. Ha valóban Igét hallunk, az még a figyelmeztetés idején is evangélium, az élet beszéde. Az Úr ezen keresztül is elvégezheti az ítéletet, mert akik nem figyelnek az örömhírre, azok elveszett állapotban vannak. Nekünk azonban ennek ellenére is az élet beszédét kell hirdetnünk!**

János 10,11-15

229. dicséret

* Isten követe ott ül a népe között, az örömben és az összetörettetés idején egyaránt, osztozik azok sorsában, akiket megszólít (16), így szólhat hitelesen. Ezékielt Isten „emberfiának” szólítja (17), 93 alkalommal, ebben a könyvben, ami azt jelenti, hogy ő, mint halandó ember részesül abban az üdvösséges méltóságban, hogy az Isten megszólítja és felhasználja őt. Ebben a „küldetéses” megszólítottságban lesz az ember igazán emberré.

** Ha még mélyebbre mehetnék, még azt is mondanám, hogy az Isten aktuális szava nem kötött előzetes tudáshoz, tanhoz, rendszerhez. Noha az üzenetből következő ismeretek rendszere nélkülözhetetlen a felelős szóláshoz, ám nagy baj, hogy mi eleve ezen keresztül olvassuk az Igét, ezért nem tudják sokan az élet beszédét kihallani a Biblia sorai mögül, és ezért nélkülözik, egyházi emberként is sokan, az aktuális Igét, az élet beszédét, miközben szavuk bánt, sért, mélységbe taszít. Nyilván, akik nem hisznek, azok pedig egyházi emberként, világi emberként is a maguk gondolatainak, énjüknek uralma alatt élnek, nem pedig az Ige uralma alatt.

Szerző: refdunantul  2015.02.15. 04:00 komment

süti beállítások módosítása