„Csak” az Úr ad bölcsességet (6). Ez egy szent kizárólagosság. Ennek a bölcsességnek számos „jutalma”, azaz áldása van (7): pajzzsal vesz körül az Úr, vigyáz ránk, hogy az Ő útján maradjunk (7-9); ez a bizonyosság, és a bölcsességből fakadó ismeret békességgel tölt el bennünket; gyönyörűséget okoz a hit, ezért nem kell más gyönyörűség (10); miközben ez a bölcsesség megfontolttá tesz mindenkor (11). Ez a bölcsesség, a Krisztusban testet öltött bölcsesség, amely megment, megvált (12). Ez a megváltás konkrétumokban mutatkozik meg, mert az Úr megment a helytelen úttól, az álnok rágalmaktól és a más hitvestársától, vagyis a paráznaságtól (12-16). 

János 1,19-34

327. dicséret

Keressetek, akkor találtok; - hangsúlyozza ez az igeszakasz is azt, amit a mi Urunk aztán megerősített (Máté 7,7): ha keressük az Úrtól való bölcsességet, ezt a keresést az Úr megáldja, és megtaláljuk a bölcsességet (1-5). 

Ennek a bölcsességnek lényege az a felismerés, miszerint rádöbbenünk, hogy „csak” az Úr ad bölcsességet (6).

Ez egy szent kizárólagosság. 

Ennek a bölcsességnek számos „jutalma”, azaz áldása van (7): pajzzsal vesz körül az Úr, vigyáz ránk, hogy az Ő útján maradjunk (7-9), ez a bizonyosság, és a bölcsességből fakadó ismeret békességgel tölt el bennünket, gyönyörűséget okoz a hit, ezért nem kell más gyönyörűség (10), miközben ez a bölcsesség megfontolttá tesz mindenkor (11). 

Összefoglalva, ez a bölcsesség, a Krisztusban testet öltött bölcsesség, amely megment, megvált (12), és ez a megváltás konkrétumokban mutatkozik meg, mert az Úr megment a helytelen úttól, az álnok rágalmaktól és a más hitvestársától, vagyis a paráznaságtól (12-16). 

Ezt az utóbbit hosszabban részletezi a mai Ige (16-19), mert ez halálos veszély, sok nyomorúsággal és sokféle „halállal”, pedig gyönyörűségnek tetteti magát. 

Az igeszakasz zárása egy intés, maradj a megtalált, egyetlen bölcsességnél, az istenfélelemnél; ez az élet útja (20-22). 

Ki kell hangsúlyoznunk, hogy mi azért kereshetjük, azért találhatjuk meg az Urat, és azért tarthatunk ki az Ő útján, élvezve megváltó szeretetét, mert Ő mindeneknek előtte döntött felőlünk, keresett, megtalált, kitartott mellettünk örökkévaló szeretettel. Áldott legyen az Isten (Efezus 1,3).

Szerző: refdunantul  2014.12.27. 04:00 komment

süti beállítások módosítása