Jézus Krisztus példázata arra int bennünket, hogy mindenkor legyünk készen, mert nem tudjuk, mikor jön vissza Ő, az Úr; illetve mikor kell nekünk elmennünk ebből a világból. Ez a földi élet, Jézus Krisztus példázata szerint, állandó „virrasztás” (37), állandó készenlét (40), hiszen elég egy kis alvás és máris megjelenik a tolvaj, betör a házba; ilyenkor mindent vihet (39). Nem lehet tehát elaludni a virrasztás idején, mint ahogy a tanítványok elaludtak a Gecsemáné kertjében (Máté 26,36-46). Olyannak kell lennünk, mint amilyen az okos szolga volt, aki folyamatosan abban a munkában szorgoskodott, amit az ura rábízott, s amikor gazdája megérkezett, akkor őt ebben a munkában találta (41-44).* A vigyázás képessége azonban nem azonos az állandó rettegéssel. A vigyázó embernek is tudni kell pihenni, elengedni dolgokat, s egy adott ponton túl ráhagyatkozni az Úr kegyelmére. A vigyázó ember tudja, hogy minden kegyelem, és az Úr mindeneket megelőzve döntött felőlünk, ez pedig visszajövetelekor világossá lesz. Tegnap reggel láttam egy fácánt átkelni, egyik erdősávból, egy másik, Balaton parti erdősávba. A két erdősáv között a fácánnak át kellett kelni egy forgalmas főúton, mellette egy bicikliúton, közvetlenül mellette pedig a vasúton. Figyeltem, éppen, hogy megúszta, de átjutott. Vigyázhatunk mi, de kegyelem nélkül nem megy.  

Jeremiás 26,1-9

377. dicséret

 

* Ez a virrasztás, ez a vigyázás annál inkább érvényes, minél többet kapott valaki az Úrtól (48). Kár, hogy ezt sok, okos, tehetséges, hatalmas, gazdag és szép ember elfelejti. Főként az a baj, hogy sok hívő ember is elfelejtkezik erről. Pedig aki ismerte Ura akaratát és úgy cselekedett gonosz dolgokat, az sok verést kap (47-48). 

- Ma már ott tartunk, hogy nem a gazda késéséről beszélünk, mint hűtlen szolgák, akik a késés ideje alatt azt tehetnek, amit akarnak (45), hanem a ma embere egyáltalán nem foglalkozik azzal, hogy egyszer el kell számolnia életével az Úr színe előtt. 

- Nem tudjuk az Úr visszajövetelének idejét, de nem számolgatunk, főként nem készítünk menetrendet az Úr visszajöveteléről, hanem hűséges sáfárokként vigyázunk a helyünkön a ránk bízottakra.

Szerző: refdunantul  2014.11.08. 04:00 komment

süti beállítások módosítása