Jézus Krisztusban, Isten kijelentette, hogy a teremtés rendjét nem engedte ki a kezéből, a bűn minden rontása ellenére sem (5). Mindezt a korabeli világkép szerint írja le a zsoltáros,* de az üzenet a lényeg: Isten kezében van ez a világ, nem ártó hatalmak kezében.** A megváltás a gondviselés maximuma. Isten Lelkének támogatása nélkül végünk van: gondviselése nélkül meghalunk, megváltó kegyelme nélkül elveszünk. Az Ő életadó Lelke által azonban nemcsak lélegzünk, hanem élünk, az Ő dicsőségére élünk, és szolgálunk (27-30).*** Isten embere ellent áll a gonosz romboló hatalmának, és könyörög Isten Lelkének jelenlétéért, aki éltető, újjáteremtő, szolgálatra küldő Lélek. Isten Lelke az Ő dicsőségének és így életünk értelmének egyetlen záloga. Isten Lelke által lehetünk olyanok, ahogy az Igében olvastuk: „Örüljön alkotásainak az Úr” (31-35).

Zsidók 12,18-29

104. zsoltár

* Valaha gonosz özönvíz fedte a világot, de Isten nekirontott a vizeknek, visszavonulásra kényszerítette azokat. Így állott elő a Föld, ez a roppant korong, amely a tengeren úszik, de láthatatlan oszlopai a tengerfenékig, a világ létalapjáig nyúlnak alá. Az alsó vizekből fakadnak a források és a folyók, a felső vizekből, az ég tengereiből adatik az eső, amely fölött a menny, Isten lakóhelye található. A világossága a naptól függetlenül jelenik meg, mint a világ köpenye (2).

** Isten legyőzte a „káosztengert”, és az általa rendelt határt senki és semmi át nem lépheti: „valamennyit bölcsen alkottad” (24-26). - Isten népe az, amelyik tiszteletben tartja ezt a határt; az Úr kegyelméből ők részesülhetnek majd a „határtalanból” is, ami nem rendetlenség, hanem a bűn láthatóan rontó hatalmának teljes hiánya.

*** Csodálkozzunk rá, milyen szép még mindig a világ! Ez töltsön el bennünket örömmel és reménységgel: jó kezekben vagyunk! Ez a bizonyosság tesz késszé arra, hogy Isten eszközeiként megtegyük a magunkét azért, hogy szép maradjon ez a világ, és minden, ami benne történik.

Szerző: refdunantul  2014.09.08. 04:00 komment

süti beállítások módosítása