Eddig jutottunk. Mózes az Ígéret földjének határáig juthatott. Ő sem volt tökéletes, mert voltak életében olyan pillanatok, amikor elbízta magát, s magának tulajdonította az Istentől kapott erőt és dicsőséget (14). Ezért Isten nem engedte be őt az Ígéret Földjére, csak egy hegyről tekinthette meg azt a földet, majd elődeihez került, azaz meghalt (12-13). - Mózes, bűnei miatt, csak eddig jutott, de ki kell mondani, hogy Mózes, Isten akaratából mégis messze jutott, el egészen az Ígéret Földje határáig, azaz elvégezte azt a küldetést, amit Isten rábízott. Tehát nem az a lényeg, hogy látványosan meddig jutunk, ez ugyanis nagyon viszonylagos, mindig van messzebb és még messzebb; hanem az a lényeg, hogy Isten, bűneink visszahúzó ereje ellenére is elvégzi általunk, tervének azt a részét, amit ránk bízott. Övéinek életében ez biztosan így van. - Mózes tehát eddig jutott, de az öröklétig jutott, elődeihez került, akik szintén Isten emberei voltak; vagyis minden nyomorúságuk ellenére hitben jártak, Isten választottai voltak. Az újszövetségi üzenet hangsúlyozza, hogy csak légy Isten engedelmes gyermeke, s nem az számít, hogy meddig jutsz, hanem, hogy Krisztusban az öröklétig jutsz.*

Filemon 8-25

460. dicséret

* Azt is jó látni, hogy Isten gondoskodik a folytatásról: Isten ügyének patakja halad tovább, egészen a tengerig; ágak, ez meg az, elakadhatnak útközben, de a patak rendületlenül halad a beteljesedés felé. Isten Józsuét választotta ki Mózes utódjául (18-22), tehát Isten ügye zavartalanul folytatódik, Isten ügyének eszközei pedig egy ideig vehetnek részt ebben, valameddig jutnak, de Isten kegyelméből, hűtlenségük ellenére is, az öröklétig jutnak. 

Van még ebben a fejezetben egy nagyon fontos szakasz, amely ide kapcsolódik. Isten még úgy is gondoskodik ügyének folytatásáról, hogy egy akkori, férfi jogú társadalomban a nőket, leányokat is felhasználta ügyének továbbvitelében. Íme, itt egy fontos igei igazolás erre, amikor Manassé utódainak nem voltak fiai, ezért megengedhetővé vált az örökösödés leány-ágon (1-11). Nem mi szabjuk meg, okos teológusként, egy-egy Igét kiemelve, hogy Isten kiket használ fel arra nézve, hogy ügyét folytassa, kiteljesítse, révbe vigye. Ezt megnyugtató tudni, mindenkor!

Szerző: refdunantul  2014.08.13. 04:00 komment

süti beállítások módosítása