AZ EGÉSZSÉGES TANÍTÁS SZOLGÁI. Már látjuk, ahogy az egyház, az első század végén „intézményesül”, mert ez a folyamat, ebben a világban kikerülhetetlen: itt vezetésről, kialakulóban lévő tisztségekről, egészséges (igaz) tanításról és „elintézetlen ügyekről” (5) van szó. Hangsúlyozzuk, hogy a kialakulóban lévő tisztségeket az Írás még nem egyértelműen és következetesen használja. Titusz itt a majdani püspökök elődje, hiszen Kréta szigetén több városban állít szolgálatba lelkipásztorokat. A neves magyarázók egyet értenek abban, hogy azok, akiket Titusz szolgálatra rendel, vagyis az itt említett presbiter (5) és püspök (7) ugyanazt a tisztséget jelenti, azaz a gyülekezet „lelkipásztorát”. Ezeket Titusz állította szolgálatba a krétai városokban, Pál útmutatása szerint (5). Itt nyoma sincs választásnak.* A gyülekezet vezetője családi életében (6),** személyében és tulajdonságaiban (7-8),*** valamint tanításában (9)**** feddhetetlen; nem tökéletes, de kikezdhetetlen.*****

Jób 38,1-15

93. zsoltár

* Itt nyoma sincs választásnak: Titusz választ, Pál - Isten Igéjeként - megfogalmazott elvárásai szerint. Ez nyilván nem történt az adott gyülekezet ellenében, de az itt olvasható igei feltételek minden választás és „törvényesség” felett álltak, mert azokat Isten Szentlelke fogalmazta meg.

** Összegezve: feddhetetlen, mert egyfeleségű, gyermekei hívők, nem kicsapongók és engedetlenek.

 *** A feddhetetlenség negációkban: nem önkényeskedő, nem indulatos, nem részeges, nem kötekedő és nyerészkedő. A feddhetetlenség pozitívumokban: vendégszerető, jóra hajlandó, józan, igazságos, kegyes, önmegtartóztató.

**** A mai egyházalkotmányból és egyház-szervezetből kiindulva magyarázza sok kötet Titusz levelét, azaz saját gyakorlatát akarja az Igéből igazolni, ami eleve hibás írásmagyarázati módszer. Ne ezt kövessük, hanem pontosan nézzük meg, mit mond maga a szöveg. - Az apostoloktól átvett, a közösség által elfogadott, egészséges, igaz tanításról van szó, az igaz tudományról, amely mai formájában Isten Igéjében áll előttünk.

***** Itt nem olvasunk „többes vezetésről”, legfeljebb az újjászületett vezető munkatársairól. Urunk, adj ilyen újjászületett, feddhetetlen lelkipásztorokat nekünk; Te add, ne mi válasszuk; add, hogy a pásztorokban kiábrázolódjon a Jó Pásztor; akkor adatnak majd újjászületett munkatársak is, akik nem önmagukat akarják megvalósítani a szolgálatban, sokszor saját területükön átélt kudarcaikat kompenzálva, hanem elfogadva az Istentől kapott hiteles vezetőt, pásztort és tanítót, - együtt haladhatunk. Ez az „egység” mindennél fontosabb, hogy az egészséges, igaz (apostoli) tanítással bátorítani, meggyőzni és inteni tudjunk másokat (9). Ez az igei egyházalkotmány.

Szerző: refdunantul  2014.05.18. 04:00 komment

süti beállítások módosítása