VISSZHANG AZ ISTEN ÁLTAL KÉSZÍTETT ÚJRA. Ez az „új” Jézus Krisztusban elérkezett, kiteljesedése pedig egészen közel van (10-13).* Jézus Krisztus visszajövetele jutalmat jelent: „velem van az én jutalmam” (12). Ez azt jelenti, hogy nem maradhatunk kívül az Ő országán; ha kell, életünk utolsó percében átformál, megmos bennünket a mi Urunk, azaz megnyer minket az üdvösségnek (14-15). Jézus Krisztus azért küldte el minden angyalát és követét, hogy ezt hirdessék: Ő a kezdet és a vég (13), Őtőle jövünk és Őhozzá érkezünk meg; Ő ama fényes hajnalcsillag (13), az Isten eredeti teremtési gondolatának maradéktalan felragyogása, kiválasztó kegyelme gyökerének szárba szökkenése. Mi lehet a visszhangunk erre az isteni, teljesen újra? Csak az, hogy szomjazzuk, óhajtva várjuk, könyörögve kérjük: jöjj Uram Jézus Krisztus, akiben Isten elkészítette ezt az újat (17), miközben a Krisztusban kijelentett újhoz semmit hozzá nem teszünk, abból el nem veszünk (18-19).** Haydn „Visszhang” szimfóniájának második tétele minden taktust halkan, de hallhatóan (!) megismétel. Urunk, köszönjük a krisztusi újat, szívünk halk, de hallható visszhangban könyörgi: jöjj, tedd teljessé rajtunk a megváltás művét!

Jób 37,1-13

248. dicséret

*Olyannyira közeli Jézus Krisztus visszajövetele, hogy már alig van esély megváltozni, pedig mindenkinek, cselekedete alapján fizetnek meg (10-13)

** Vigyázzunk, mert elég gyakran nem a krisztusi új felől szemléljük a kijelentést, és olyan gyakran elveszünk és hozzáteszünk abból, saját értelmezésünk szerint!

Szerző: refdunantul  2014.05.16. 04:00 komment

süti beállítások módosítása