Böjt első vasárnapja van. Érdekes módon jutott el hozzám egy fénykép, zöldellő fa, zúzmarásan, fagyban. A böjt többek között ilyen is: megállít csalóka zöldellést és virágzást, még időben. – 1. A böjt zavarba hoz, mert nekünk szegezi a legfontosabb kérdést, kérdéseket, minden felfújt, de valójában lényegtelen ügy ellenében.* Jézus az Igében olvasható kérdéssel zavarba hozta a magabiztos farizeusokat, akik megszégyenültek, és nem merték többé kérdezni őt (46).** – 2. A böjt hitvallásra késztet: Jézus Úr! Ő mindenek Ura, mutatja kérdése, válasza, szava, igehirdetése, cselekvése, csodái, halála, feltámadása, visszajövetele. Ő az egyetlen, aki előtt nincs vitának helye: Ő származásában Dávid utóda, de lényegileg Dávid és mindenek Ura (44). – 3. A böjt szabad engedelmességre hív! Rossz optikából nézzük ezt az evangéliumi részt, ha Jézus Krisztus Úr voltát úgy értelmezzük, hogy akkor nekünk csak az engedelmesség marad, miszerint szeresd az Urat, meg a gyarló másikat, és vállald fel, ha ez bekorlátozza az életedet, mint ahogy a fagy megmerevíti a virágzó fát. Az élet egyetlen értelme és kibontakozása azonban csak az Úr előtti hódolat lehet, és ebből következően a másik szeretete (34-40). Erre rádöbbeni; ehhez valóban kell virágzás közben, a fagy!

2Sámuel 24

32. zsoltár

* A farizeusok ismét gyülekeztek Jézus köré. Most azonban Jézus megelőzte őket a kérdésben (42): kinek a fia lesz az eljövendő Krisztus? Dávidé, felelik a farizeusok. Dávid azonban több zsoltárában (Zsoltárok 22,43-45; 110,1) az utódai közül majdan megszülető Messiást az Urának nevezte (44). Most akkor az eljövendő Szabadító Dávid fia, vagy Ura? (45). Az eljövendő Krisztus, származás szerint Dávid „fia”, azaz Dávid utóda; valójában azonban Dávid Ura és mindenek Ura. Ezt mutatja, hogy Ő minden kérdésre tudja a választ, de ha akar, azonnal tud olyat kérdezni, amit hallva összezavarodnak és megijednek a vallatói.

** Lám, Jézus itt most az ellenség módszerével él, ő kérdez, szándékosan kérdez, kérdésével zavarba hoz, megfélemlít; voltak olyan helyzetek, amikor Jézus számára is csak ez a gyarló emberi módszer maradt? Ez csak a látszat!

Szerző: refdunantul  2014.03.09. 04:00 komment

süti beállítások módosítása