Isten Igéjének logikája az áldozat. Péter, akiben az imént Isten Igéje szólalt meg, most ismét test és vér emberként szól, és Jézus haláláról, feltámadásáról azt mondja, hogy: „Isten mentsen, Uram, ez nem történhet meg veled” (22). Ez a világ gondolata: Üdvözíts, segíts, de ne fizess rá! Isten Igéjének logikája gyökeresen más! Add oda magad! Az önátadás, az önmegtagadás áldozatát mi már „rizikó” nélkül felvállalhatjuk, hiszen Jézus Krisztus már úgy odaadta önmagát, hogy látjuk annak gyümölcsét. Mi már a győztes áldozat részesei vagyunk; de az önmegtagadás így, reménységgel sem könnyű.

2Sámuel 12

51. zsoltár

 - 1. Isten Igéjének tartalma Péter nagy felismerése, hogy Jézus a Krisztus, a megváltó (16). Isten Igéjének szíve mindig az élő Isten Krisztusban közölt megváltó örömhíre. Ezt először mindig Ő mondja el nekünk (21), soha nem „test és vér”, ahogy Péterrel is ez történt. 

- 2. Ezt a felismerést a tanítványok kezdetben még nem mondhatták senkinek (20). A tanítványok még nem hirdethették az Igét. Isten Igéjének ereje ugyanis az Úr feltámadása. Jézus Krisztus személye feltámadásában, és az azt megelőző szenvedésében, halálában lesz majd nyilvánvalóvá (21). Jézus Krisztus mindaddig meg nem értett titok, ameddig feltámadásában nyilvánvalóvá nem lesz, hogy ki is Ő valójában. 

- 3. Isten Igéjének logikája az áldozat. Péter, akiben az imént Isten Igéje szólalt meg, most ismét test és vér emberként szól, és Jézus haláláról, feltámadásáról azt mondja, hogy: „Isten mentsen, Uram, ez nem történhet meg veled” (22). Ez a világ gondolata: Üdvözíts, segíts, de ne fizess rá! Isten Igéjének logikája gyökeresen más! Add oda magad! Az önátadás áldozatát mi már „rizikó” nélkül felvállalhatjuk, hiszen Jézus Krisztus már úgy odaadta magát, hogy látjuk annak gyümölcsét. Mi már a győztes áldozat részesei vagyunk; de az önmegtagadás így, reménységgel sem könnyű. 

- 4. Aki azonban találkozott a feltámadott Úrral, az hirdeti az Igét, nemcsak a szájával, hanem úgy, hogy közben követi az Urat (24). Isten Igéjének hiteles hirdetése, csak Jézus Krisztus követésében lehetséges: önmegtagadással, az életünk másoknak való átadásával, miközben az ember a világban vesztes lesz és nem nyertes (25-26); kereszthordozással (24), igent mondva mindenben Isten akaratára, soha nem vitatkozva Istennel; de mindenkor az örök élet teljességének örömével (28). Isten Igéjének képviselője, lám Péter is, milyen esendő, gyarló, hol fent, hol lent; hol Isten Lelke, hol a saját zavaros, sátános, emberek szerint gondolkozó lelke által szól (23); az Úr mégis felhasználja őt. Ez a kegyelem!

Szerző: refdunantul  2014.02.19. 04:00 komment

süti beállítások módosítása