Magdalai Mária most válságban van. Ezt az asszonyt Jézus súlyos megkötözöttségből gyógyította meg (Márk 16,9). Magdalai Mária boldog volt Jézus követésében, akiben egy emberi, evilági kapaszkodót látott. Most válságban van, mert ez a kapaszkodó nincs többé, Jézus meghalt. A válság mindig ez, eltűnnek a kapaszkodók és az ember élete halálosan bizonytalanná válik. Hogyan kezeli Jézus Krisztus ezt a válságot? Arra kell rácsodálkoznunk, hogy Jézus egyszerűen csak nevén szólítja ezt a válságban lévő asszonyt: Mária! Ezzel azt mondja: ismerlek téged, te fontos vagy nekem, úgy szeretlek, ahogy vagy, abban az állapotban, amiben vagy. Semmit nem tanácsol neki, pusztán rákérdez, mi a baj? Ez a feltámadott, krisztusi hang a megoldás kezdete minden válsághelyzetben.* 

Zsoltárok 126

  126. zsoltár

* Magdalai Mária jön-megy, betekint a sírba, bemegy a sírboltba, kijön a sírboltból, megfordul, hátrafordul, izeg-mozog. Ezek a mozgást jelentő igék azt illusztrálják, hogy nyugtalan, tele van feszültséggel, válságban van az élete, nem tudja, hogyan tovább? 

Jézus Krisztus szeretetére megnyílt Mária szeme, és megnyílt a szíve is. Észre vette, hogy akit a kertésznek gondolt, az Jézus. Akiről azt gondolta, hogy meghalt, feltámadott a halálból, ott áll mellette. Igazából ez az asszony nem akkor újult meg, amikor meggyógyult a bajából, és elkezdte Jézust követni; akkor csak meggyógyult valamiféle testi vagy lelki nyomorúságából; de valójában itt, a feltámadott Jézussal való találkozásában újult meg igazán. A feltámadás nem elmélet, hanem mindig a feltámadott Jézus Krisztussal való találkozás. Tehát nem az értelmünkkel kell felfognunk, mi a feltámadás, hanem a feltámadott Jézus Krisztus fogja meggyőzni az értelmünket a vele való találkozásban. Ő segít ki bennünket mindenféle válságból.

Szerző: refdunantul  2013.11.26. 04:00 komment

süti beállítások módosítása