Látta Isten, hogy jó az, amit teremtett (1Mózes 1,31).* Az új teremtésben ezt a jót adja vissza nekünk az Isten (2Korinthus 5,17). Ennek az új teremtésnek gyönyörűséges leírása ez a fejezet, erre várunk, ennek megvalósulása kezdődött el Krisztusban, és ez lesz teljessé az Ő visszajövetelekor. Mi a jellemzője az új teremtésnek? - Igazságos, Istennek kedves valóság, ahol nem hallomás és látszat alapján ítélnek (3-5). - Nincs ártás és pusztítás, még az állatvilágban sem.** Ilyen leheletfinom pontossággal sehol nem olvasható Isten szeretetének lényege. - A népek mind egybe gyűlnek, nem lesz többé széthúzás (6-10). - Isten összegyűjti választott népének maradékát, a szétszórt Izráelt is, és Isten népe között megszűnik minden irigység és hűtlenség (11-16). Hol van ennek az újnak a forrása? Ez az új, és igazán „jó”, az Isten ismeretéből, és a Jézus Krisztussal való közösségből fakad.*** Csak innen. Ez az öröm, csak az Úrban van! (Filippi 4,4) Kívüle életünk csak gyarló örömkísérletek sorozata, amelyek eleve kudarcra vannak ítélve. 

Cselekedetek 11,1-18

195. dicséret

Isten teremtéskor megmutatott, eredeti gondolata Krisztus eljövetelekor lesz újból valósággá.

** A „Pi élete” című film, a hajótörött fiú és vele együtt megmenekült tigris egymással való harca, a mentőcsónakban, többek között ezt a  is felveti – mikor lesz végre olyan a világ, ahol nem a másik feláldozása által tudunk életben maradni. 

*** Akkor a hitünk is olyan teljes lesz, mint ahogy a tengert a víz borítja. A medernek nincsen egyetlen száraz pontja sem (1 és 9).

Szerző: refdunantul  2013.05.05. 04:00 komment

süti beállítások módosítása