Hányszor gondoljuk azt, hogy a dolgok még rendbe hozhatók, csak össze kell szedni magunkat, egy kis önbizalom, pozitív hozzáállás, életmódváltás, és menni fog! „Innen szép fordítani” – mondják ilyenkor a bíztató szavak. A baj azonban sokkal nagyobb ennél, és a fenti módszerek is csupán újságok címlapjaira valók!* Ezek azt gondolták, hogy hanyatlásuk csak átmeneti, csupán téglák omlottak le, és képesek lesznek önmagukat újjáépíteni: a téglákat faragott kővel, a vadfügefát cédrusokkal pótolják majd (8-9). Nem így lesz, kiáltja a próféta.** Csak az Úr tud igazán fordítani. Egy esély van fordítani, ha Hozzá menekülünk (Zsoltárok 11,1), és leszámolunk minden hamis bíztatással. Jézus Krisztusban elmúlt haragja, karjai pedig kitárva!

Cselekedetek 10,17-23a

240. dicséret

Ézsaiás Júdának írt, a déli országrésznek, de példaként gyakran említi Izráel északi királyságát, akit Jákóbnak nevez a próféta. Ez a királyság már átélte Isten ítéletét. Ennek figyelmeztetnie kellett volna Júdát, hogy változzon, tisztuljon, térjen meg! (9,7) Efraim, az legnagyobb északi törzs képviselte ezt a királyságot. Samária az északi királyság fővárosa volt.

**  Nem így lesz, azaz nem lesz könnyű helyreállítani Júdát, mert az északi országrész arám szövetségese (Recin király) is ellenük fordul, majd a filiszteusok, és ezzel még nincs vége, mert az Úr haragja nem múlt el, keze továbbra is ki van nyújtva (9,10-11).

Szerző: refdunantul  2013.05.03. 04:00 komment

süti beállítások módosítása