Amikor Keresztelő János igehirdetését hallgatjuk, akkor Isten Lelke által összerezzenünk, és bűnbánatot tartva összeroskadunk. Isten Lelke nélkül ugyanezt hallva ellent állunk, és még keményebbek, perlekedőbbek és gőgösebbek leszünk. De egyik esetben sem történik meg az a csoda, amiről itt olvasunk, hogy megnyílik az ég, és a megoldást, az örömhírt is meghallanánk, a megkeményedésen, vagy a bűnbánatos zsákruhába öltözésen túl.

Isten, Jézus megkeresztelkedésekor igehirdetést mondott Fiáról, hiszen Ő az élő, irgalmas, megváltó Isten Fia. Jézus istenfiúsága azonban sokkal többet jelent annál, mint amit emberi viszonylatban gondolunk erről. Jézus a Krisztus, a testet öltött Isten maga, a Szentháromság harmadik személye, istenségét és emberségét együtt hangsúlyozva (22).

Ezek összefüggésében már jobban értjük, hogy Lukács nemzetségtáblázata egészen Istenig vezeti vissza Jézus származását (23–38). Ő Isten Fia, és eredetileg mi is, mint Ádám, azok vagyunk. Isten az életünk „eredete” (Bonhoeffer). Jézus Krisztus azért jött, hogy minket is újra Isten fiaivá formáljon, Isten színe elé vigyen, és megnyíljon számunkra az ég, az Isten felé vezető út (21).

Ezért Jézus Krisztusnak nemcsak az Isten bűn feletti jogos haragját kell meghirdetnie, ahogy ezt Keresztelő János tette, vagy amiként a 2. zsoltárban ezt olvassuk. Jézus Krisztus Isten kiengesztelődését szólja, Isten jóakaratú szeretetét éli, amelyet a karácsonyi angyalok is hangoztattak, miközben azokban részesíti is majd a „béna” emberiséget. Olyan ez, mint amikor valaki egy tehetetlent bátorít, gondoz, végül meggyógyít.

Isten gyönyörködik Fiában, és Őrá tekintve „gyönyörködik” bennünk is, noha ránk tekintve nincs miben gyönyörködni. De a Jézus Krisztusban munkálkodó Szentlélek minket is megajándékoz a fiúság Lelkével (22). A Szentlélek ereje képes egyedül arra, ami emberileg lehetetlen, hogy még a „vadállat” is megszelídüljön a simogatásra, azzal ne éljen vissza, ne marjon belém, és gyönyörködni lehessen benne. A Szentlélek ereje képes egyedül arra is, hogy az én látásmódom is megváltozzon, és észrevegyem azt, amiért valakiben mégis lehet gyönyörködni.

3Mózes 9

174. dicséret

Szerző: refdunantul  2018.06.22. 04:00 komment

süti beállítások módosítása