ISTEN KEGYELME. – 1. Milyenek vagyunk? Isten népe is? Viszálykodás, irigység, harc, gyilkos indulat mind az önzésből fakad; – mert a magunk erejéből akarunk célt érni, hogy kívánságainkat elérjük, és élvezhessük az életet, ahelyett, hogy kérnénk az Úrtól, és Ő adja azt, ami neki kedves, és nekünk is javunkra lesz (1–3). – 2. Pedig, akik Isten megváltó, szerető szövetségében vannak, azok nem törhetik meg ezt a szövetséget. Isten gyermekeinek tudniuk kell, hogy konkrét helyzetekben dönteni kell, és számos ponton nem lehet kiegyezni a világgal, mert az elnyel bennünket, mint a mocsár (4). – 3. Jó azonban tudni, hogy Isten őrzi az Ő népét, védi velünk kötött szövetségét, féltékeny szeretettel (5). Ezért kiárasztja ránk kegyelmét. – Ez a kegyelem a nehézségeken keresztül alázatban tart bennünket (6), hogy közeledjünk, meneküljünk Őhozzá, aki Jézus Krisztusban már eljött hozzánk (8), és akiben Ő majd felemel bennünket (10). –  Ez a kegyelem megerősít, hogy Őneki engedjünk, és ellent álljunk a csábító kísértéseknek, amelyek jól feldobnak, és elfelejtenek elkapni (7).

Ezékiel 45,13–25

324. dicséret

* A teljes igemagyarázat:

ISTEN KEGYELME.

– 1. Milyenek vagyunk?

Isten népe is?

Viszálykodás, irigység, harc, gyilkos indulat mind az önzésből fakad; – mert a magunk erejéből akarunk célt érni, hogy kívánságainkat elérjük, és élvezhessük az életet, ahelyett, hogy kérnénk az Úrtól, és Ő adja azt, ami neki kedves, és nekünk is javunkra lesz (1–3).

– 2. Pedig, akik Isten megváltó, szerető szövetségében vannak, azok nem törhetik meg ezt a szövetséget.

Isten gyermekeinek tudniuk kell, hogy konkrét helyzetekben dönteni kell, és számos ponton nem lehet kiegyezni a világgal, mert az elnyel bennünket, mint a mocsár (4).

– 3. Jó azonban tudni, hogy Isten őrzi az Ő népét, védi velünk kötött szövetségét, féltékeny szeretettel (5).

Ezért kiárasztja ránk kegyelmét.

– Ez a kegyelem a nehézségeken keresztül alázatban tart bennünket (6), hogy közeledjünk, meneküljünk Őhozzá, aki Jézus Krisztusban már eljött hozzánk (8), és akiben Ő majd felemel bennünket (10).

  Ez a kegyelem megerősít, hogy Őneki engedjünk, és ellent álljunk a csábító kísértéseknek, amelyek jól feldobnak, és elfelejtenek elkapni (7).

  Ez a kegyelem megmos, megtisztít (8).

– Ez a kegyelem a hit harcának szenvedésére „képesít”, amely egy bulizós, életet élvezni akaró, valójában menekülő korban is mer szomorú lenni. Nem azért, mert szeretünk szenvedni, hanem mert annyi a baj ebben a világban, hogy lelketlen, aki nem tud megszomorodni. Közben az örök élet örömére tekintünk.

Szerző: refdunantul  2017.12.18. 04:00 komment

süti beállítások módosítása