Mi tette hőssé ezt a 37 vitézt? MI TESZ HŐSSÉ, Istennek kedvesen? – 1. Semmiképpen sem az, hogy ki hány ellenséges katonát ölt meg (8). Nem az a hős, aki erejével, leleményével győzelmet arat. Minden győzelem emitt, nagy veszteség amott, és fordítva. Arról nem is beszélve, hogy minden győzelem ebben a világban csak átmeneti diadal. Idő kérdése, és fordul a kocka. – 2. Ezek a vitézek attól lettek hősök, hogy Isten eszközei voltak, és az Úr használta őket az Ő felkentjének és az Ő ügyének védelmében. Ezek a vitézek ebben a szolgálatban áldozatot hoztak, életüket kockáztatták (13–15). Ezek védelmezték a rájuk bízott kincset (2Timóteus 1,14), és nem támadtak másokat. Ezek a győzelmet nem maguknak tulajdonították. – 3. Egyszerre elkeserítő és felháborító, ahogy a jóléti keresztyénség elárulja Urát, Felkentjét, kincsét. Érthetetlen, hogy ezt a problémát sokan nem értik. Ezért nem kerülhetett a listára az engedetlen, áruló Jóáb hadseregparancsnok, aki Dávid minden kérése ellenére megölte a király lázadó fiát, Absolont (39).*

Cselekedetek 15,1–5

198. dicséret

* Hozzáfűzés az igemagyarázathoz:

– Ugyanakkor ott szerepel a lista végén Uriás (39), aki pedig Dávidot emlékeztette bűnére, és alázatban tartotta őt, ahogy sok minden alázatra indíthatja Isten népét is.

– Az alázat azonban soha nem gyengítheti meg a hitvallásunkat; – sőt, inkább felvértez arra. Jézus Krisztus feltámadása óta nem hősökre, hanem odaszánt és alázatos szolgákra van szükség.

– Az árulókat azonban továbbra is megvetjük.

Szerző: refdunantul  2017.06.01. 04:00 komment

süti beállítások módosítása