Jézus Krisztus a békesség Ura. – 1. Ez a békesség azonban ebben a világban nagyon sokszor harcot jelent, kemény küzdelmet: a hit harcát, Jézus Krisztus ügyének bátor felvállalását, ezáltal sok területen hitbeli döntést, bizonyságtevő választást, meghasonlást (Máté 10,34; 12,51). – 2. Ugyanakkor Isten népe és a hit embere ezt a harcot békességben vállalja fel. Pontosan ez a Jézus Krisztusban nyert békesség titka, miszerint a hívő ember minden körülmények között, még harcaiban is békességet nyert ember. – 3. Ez a békesség ugyanis bizonyosság, amely azonban soha nem kezdeményez harcot, egyszerűen csak képviseli a rá bízott ügyet, és békességben felvállalja ennek következményeit, miközben ez a bizonyosság végképp nem megy bele ócska, értelmetlen, pitiáner, vagy gyarló érdekeken alapuló küzdelmekbe, amelyek méltatlanok Jézus Krisztus ügyéhez.*

Zsoltárok 50

50. zsoltár

* Kiegészítések az igeszakasz magyarázatához:

- Az Úr legyen mindnyájunkkal, hogy miénk lehessen ez a békesség (16).

- Lám, Pál saját kézzel írt sorai nemcsak ezt a levelet teszik hitelessé (17), hanem egész életét, amely mindig Jézus Krisztus békességét hirdette, - azt a békességet, amelyet a feltámadott Úr teremtett meg Isten és az ember között (18).

- Minden békesség forrása Jézus Krisztus. Valóságos békesség csak Jézus Krisztusban van.

- Ez a békesség pedig mindig békét teremt (Máté 5,9), de Jézus Krisztust képviselve békességben felvállalja a szenvedést és a küzdelmet, amit szándékosan soha nem a saját önzése indított el.

Szerző: refdunantul  2017.01.18. 04:00 komment

süti beállítások módosítása