Ennek az Igének párhuzamos helyén (Márk 7,9), valamint az eredeti szövegben is szerepel ez a kifejezés, hogy „szépen” félreteszitek az Isten parancsolatát, azért, hogy megtartsátok a magatok hagyományait. Jézus valójában azt mondja a farizeusoknak: a ti bűnötök, hogy szépen csináljátok ugyanazt, amit a hitetlenek durván tesznek. Vannak emberek, akik félrelökik a Bibliát; és vannak olyanok, akik állandóan Igékkel támasztják alá minden rezdülésüket. De sajnos a lényegben nincs különbség.* Sőt, igazából nincs nagyobb hazugság, mint Isten nevét emlegetve élni önmagunknak. Jézus kritikája telitalálat. Sokan szépen, rafináltan vallásosak, kegyesek, hívők: de nekik sem nagyon kell az Isten szava, hanem „szépen” félreteszik azt, és élik a maguk életét.** Úr Jézus Krisztus, tisztíts meg bennünket a képmutatás bűnéből (Máté 15,7).

J. siralmai 2,11-22

83. zsoltár

* …mert amikor véletlenül kiderülnek „dolgok”, - nem feltétlenül „nagy dolgok”, nem olyanok, amelyekért börtön járna, hanem többnyire csak kis dolgok sorozata; - ezekből egyértelművé lesz, hogy van, aki szépen-burkoltan, van, aki látványosan teszi félre az Isten parancsolatait, hogy megtartsa a maga „rendeléseit”, önző elgondolásait.

** Mondjak példákat? Említette valaki nekem, hogy egyik testvére imaközösség során, hangos imádságban olvasott be neki, félreérthetetlenül. Nincs ennél nagyobb tisztátalanság. Ezekből kell megtisztulni.

Szerző: refdunantul  2016.02.28. 04:00 komment

süti beállítások módosítása