A megszállottság nagyon veszélyes nemcsak a megszállottra nézve, hanem annak szűkebb és tágabb környezetére nézve is halálosan veszélyes (28). – 1. Sokféle megszállottság van. Tehát nemcsak a látható, tetten érhető súlyos, mentális betegségek tartoznak ide, hanem minden ideológiai, vallási, testi, hétköznapi megszállottság, mondjuk a munkamánia, mind-mind ide tartoznak. – 2. A megszállottság jellemzői: - sírközeli állapot (28), - aki másokra is veszélyes (28), - mindenkit kínoz (29), - még az Istennel is szembeszáll (29), - mindenáron pusztít (31-32), - jobban becsüli a „vagyont”, mint mások életét (33-34). – 3. A teológiai diagnózis egyértelmű: megszállott ez a világ, idegen hatalmak uralják és nem az élő Isten. A Szentírás egyértelmű üzenete az, hogy erre a halálos válságra nincs emberi megoldás, sem terápia, sem gyógyfüvek, sem gyógyszerek, sem ügyes technikák; - bölcselkedők és orvosok sem segíthetnek érdemben. – 4. Ebből a sírboltból csak az élő Isten hatalma hozhat ki (28), egyszülött Fia, Jézus Krisztus által.

Ézsaiás 49

114. zsoltár

* Korábban már többször magyaráztuk a gadarai megszállottak történetének átfogó üzenetét, ezért most csak erre a kiemelt versre figyeljünk. A megszállottság nagyon veszélyes nemcsak a megszállottra nézve, hanem annak szűkebb és tágabb környezetére nézve is halálosan veszélyes. Egy megszállott miatt nagyon sokan szenvedhetnek. Itt azt olvassuk, hogy ezek ketten megszállottságukban annyira veszélyesek voltak, hogy senki sem tudott miattuk végigmenni azon az úton, ahol ők tomboltak (28).

– 1. Sokféle megszállottság van. Tehát nemcsak a látható, tetten érhető súlyos, mentális betegségek tartoznak ide, hanem minden ideológiai, vallási, testi, hétköznapi megszállottság, mondjuk a munkamánia, mind-mind ide tartoznak. Mondjuk ki, mert az Ige diagnózisa erre indít bennünket, hogy szinte alig van normális ember. Ma ezt különösen tapasztaljuk, hiszen az internet korában mindenki tele arccal mondja a magáét, sokszor gyűlölettel és indulattal, hogy az ember szinte megijed, hogy mi minden van abban az emberben, akit a szerepei között nem így ismertünk.

– 2. A megszállottság jellemzői, vagyis a veszélyességük részletezése: - sírközeli állapot (28), - aki másokra is veszélyes (28), - mindenkit kínoz (29), - még az Istennel is szembeszáll (29), - legfőbb jellemzője pedig, hogy mindenáron pusztít, embert és disznónyájat egyaránt (31-32), - jobban becsüli a „vagyont”, mint mások életét (33-34).

– 3. A teológiai diagnózis egyértelmű: megszállott ez a világ, idegen hatalmak uralják és nem az élő Isten. Még akkor sem, ha folyamatosan csöpög az ajkunkról az áhítat. A Szentírás egyértelmű üzenete az, hogy erre a halálos válságra nincs emberi megoldás, sem terápia, sem gyógyfüvek, sem gyógyszerek, sem ügyes technikák; - bölcselkedők és orvosok sem segíthetnek érdemben.

– 4. Ebből a sírboltból csak az élő Isten hatalma hozhat ki (28), egyszülött Fia, Jézus Krisztus által, aki legyőzte a Sátánt, az idegen hatalmakat, a halál hatalmát; - és ezzel legyőzött minden megszállottságot, hogy valódi gyógyulást adjon nekünk. Csak Őhozzá kiálthatunk, csak Ő a megoldás, a Megváltó Jézus Krisztus. Csak ahol valóban Ő az Úr (nem az Igék és az Ő nevének folytonos emlegetésére gondolok), ott van esély az új kezdetre.

– 5. Urunk gyógyíts ki bennünket minden megszállottságból és óvj meg bennünket a megszállottaktól. Áldott légy, hogy megváltottad ezt a világot (János 3,16).

Szerző: refdunantul  2016.02.06. 04:00 komment

süti beállítások módosítása