Hol van az a sok bizonyságtevő? – 1. A kifejezés pontos: bizonyságtétel; hiszen amiről bizonyságot teszünk, annak valóságát, igazságát megtapasztaltuk; amit Jézus Krisztusról mondunk, abban bizonyosak vagyunk. Ez a bizonyosság a Szentlélek „tartása” bennünk, ami minden mélypontos válságunk idején is igaz bizonyosságként hordoz. A bizonyságtétel mindig hiteles. Nem bizonyságtétel az, amikor valaki rajongva, nyomulva szól Istenről. – 2. A hit hősei igaz és hiteles bizonyságtevők, akikre tekintve mi is bátorítást kapunk a bizonyságtételre. De ők csak példák, hitükben is gyarló emberek; ezért az erőt nem tőlük várjuk. – 3. Jézus Krisztus a hit szerzője és beteljesítője, amelyből minden hiteles bizonyságtétel fakad. Ő ajándékozza a hitet, miközben Ő az élő hit méltó tárgya is, valamint csak Ő tart meg mindvégig a hitben, hogy minden terhet, kísértést (1), támadást hittel kezeljünk; nehogy valamiképpen megfáradjunk, elcsüggedjünk, és alkalmatlanná legyünk a szolgálatra (3). Ő a bizonyságtevő, élő hit alanya és tárgya egyszerre.

Ézsaiás 16

283. dicséret

* A teljes magyarázat:

Ez így homályos tagmondat, ráadásul a tartalma nem is valós tapasztalatunk, mert hol van az a sok bizonyságtevő?

– 1. Viszont maga a kifejezés pontos: bizonyságtétel; hiszen amiről bizonyságot teszünk, annak valóságát, igazságát megtapasztaltuk; amit Jézus Krisztusról mondunk, abban bizonyosak vagyunk. Ez a bizonyosság a Szentlélek „tartása” bennünk, ami minden mélypontos válságunk idején is igaz bizonyosságként hordoz. A bizonyságtétel mindig hiteles. Nem bizonyságtétel az, amikor valaki rajongva, nyomulva szól Istenről. Az ilyen kommunikáció mindig hiteltelen, ahol valójában emberek akarnak meggyőzni, rászedni bennünket, Isten nevében.

– 2. A hit hősei igaz és hiteles bizonyságtevők, akikre tekintve mi is bátorítást kapunk a bizonyságtételre. De ők csak példák, hitükben is gyarló emberek; ezért az erőt nem tőlük várjuk, valójában nem rájuk tekintünk, hanem az Úr Jézus Krisztusra, aki nemcsak azt vállalta, hogy a szeretet és az irgalom halálos kockázatába belehaljon a kereszten, hiszen az ember minden szeretettel visszaél; hanem mindezt isteni erejével a feltámadás győzelmében tette (2).

– 3. Jézus Krisztus a hit szerzője és beteljesítője, amelyből minden hiteles bizonyságtétel fakad. Ő ajándékozza a hitet, miközben Ő az élő hit méltó tárgya is, valamint csak Ő tart meg mindvégig a hitben, hogy minden terhet, kísértést (1), támadást hittel kezeljünk; nehogy valamiképpen megfáradjunk, elcsüggedjünk, és alkalmatlanná legyünk a szolgálatra (3). Ő a bizonyságtevő, élő hit alanya és tárgya egyszerre.

Szerző: refdunantul  2016.01.03. 04:00 komment

süti beállítások módosítása