APOLLÓS EFEZUSBAN. Apollós alexandriai származású zsidó férfi volt, aki aközben Efezusba érkezett (24), miközben Pál elhagyta a várost, majd a szíriai Anthiókhiába utazott, ahol háromnegyed évet maradt, Kr. u. 52 nyarától 53 kora tavaszáig. - Apollós Írásokban jártas, tudós ember volt (24), annak a népes és tudós zsidó diaszpórának a tagja, akik itt éltek.* Talán Apollós is az itteni allegorikus írásértelmezésnek a képviselője lehetett. Luther szerint ő a Zsidókhoz írt levél szerzője. - Apollós ékesen szóló ember volt (24), aki ismerte és buzgó lélekkel, bátran hirdette a Jézusról szóló Igéket (25). Tudása lelkesedéssel és helyes teológiai látással párosult, mert helyesen tanította a Jézusról szóló kijelentést.** - Apollósból mégis hiányzott valami (26).*** Isten Lelke megérleli, személyessé, hitelessé, másokat is megszólítóvá teszi a hitünket.**** Isten Lelke teszi tudásunkat, tehetségünket építővé, áldottá, hasznossá, üdvösségessé, krisztusivá mások számára; egyébként csak magunkat építjük okosságunkkal, megnyerő fellépésünkkel. Milyen tapintatos Akvila és Priszcilla, négyszemközt, építő szeretettel beszélnek erről Apollóssal, együtt könyörögnek Szentlélekért (26).*****

1Mózes 45

42. zsoltár

* Alexandriában fordították le az Ószövetséget görög nyelvre, mintegy kétszáz évvel Krisztus előtt. Itt élt Philó, Jézus Krisztus kortársa, aki az Ószövetséget allegorikusan értelmezte, így próbálta összebékíteni a héber és a görög gondolkodást.

** Lukács leírása megjegyzi, hogy még csak a János keresztségét ismerte (25), de mivel Keresztelő János azt hirdette, hogy Jézus a Krisztus, a megígért Messiás, ezért valóban helyesen magyarázta az ószövetségi írásokat.

*** Ezért Akvila és Priszcilla még alaposabban megmagyarázták neki az Írásokat, hogy még helyesebben értse azokat. Mit jelent ez? Helyesen ismerte és magyarázta az Írásokat, és mostantól fogva még „helyesebben” tett bizonyságot azokról? Apollós Jézus Krisztus haláláról és feltámadásáról szólt nagy buzgósággal, az Írások alapján. De egészen más nagy tudással, helyes teológiával, ékesszólással hirdetni ezt, és egészen más az, amikor a Szentlélek mindezt élővé, hatóvá, érett hittel élővé teszi bennünk.

**** Azonnal észrevehető, ha valakiből ez még hiányzik, pedig alapjában véve nem beszél hamisságokat. Ez nemcsak teológusokkal, igehirdetőkkel kapcsolatban igaz.

***** - Apollós már szentlelkesen ment át Akhájába. Továbbra is tudós szakszerűséggel, ékesszóló hevességgel, de már szentlelkes érettséggel és teljességgel tett bizonyságot Korinthusban arról, hogy Jézus a Krisztus (27-28). Pál maga is elismerően szólt Apollós korinthusi munkásságáról, munkatársának nevezte (1Korinthus 3,6). - Jöjj, Szentlélek Úr Isten, adj tiszta teológiai látást, ékesszóló buzgóságot, és szentlelkes hitelességet; pótold a hiányosságainkat.

Szerző: refdunantul  2015.07.09. 04:00 komment

süti beállítások módosítása