Az Ige szerint lehet, sőt bizonyos helyzetekben kell is haragra indulni Istenért, az Ő ügyéért; de csakis akkor, ha ez a harag valóban nem az én emberi indulatomból fakad és még rejtetten sem az én érdekeimet szolgálja. - Ez a harag itt gyilkol, kiírtja a tisztátalan és idegen kultúrákkal, Istenekkel való keveredést. Ez a harag 24 ezer embert gyilkoltatott le, Isten nevében (6), az Úr ügye érdekében (6-9).* - Ez a harag gyilkol, de mégis véd; mert e harag nélkül az élő Isten ügye eltűnt volna a világból, és a környező vallások, kultúrák megemésztették volna azt.** - Isten végső célja nem a haragja, hanem az, hogy békeségének és szeretetének szövetségével ajándékozzon meg bennünket (12). Isten haragja a golgotai kereszten végérvényesen lecsendesült, Jézus Krisztus megváltó halálában elérte végső célját, az Ő szeretetének és békességének szövetségét. Aki Jézus Krisztusban hisz, az már Isten szeretetének valóságát élvezi; ha a hívő ember meg is tapasztalja, gyengeségei közepette, Isten intő haragját, az nem más, mint az Ő féltő szeretetének formája.

Filippi 4,10-23

373. dicséret

* Ez a harag ebben az esetben Moáb és Midján népeivel, kultuszával való keveredés lehetőségét irtotta ki. Fineás, Áron unokája megölte azt az Izráeli férfit, aki idegen, midjáni nővel hált a sátrában, hason döfte őt és ágyasát (6-9). Ez a harag megölte a tévedésért felelős vezetőket is; nyilvánosan felkötötték őket, fényes nappal (4). A felelős főemberek, vezetők halállal lakoltak a nép eltévelyedéséért, azért, hogy nem intették és fékezték őket időben. A haragnak még nincs vége, hiszen minden törzs bírájának kiadták azt a parancsot, hogy gyilkoltassák le a maguk emberei közül azokat, akik idegen istenekkel és népekkel vállaltak közösséget, így saját hitükben elbuktak (5).

 ** Az tény, hogy Isten népe sokféle kísértésnek volt kitéve, a környező népek színes, érdekes, szemnek, szájnak, testnek kívánatos szokásait, istentiszteletét látva; sokszor elbuktak ezekben a kísértésekben. Csak erős hittel lehet közösséget vállalni azzal az emberrel, közösséggel, szokásrendszerrel, kultúrával, vallással, aki-ami a kísértést jelenti. Hiszen csak az erős hit képes meghallgatni a másikat; csak az erős hit képes, ha kell, ellent állni; csak az erős hit képes e találkozás során a saját hitében még tovább erősödni, és így minden szándék nélkül is hatni a másikra. Isten népének még nem volt ilyen erős hite; ezért volt szükséges ez a harag, amely életben tartotta Isten ügyének tiszta levegőjét egy buja, fülledt, levegőtlen őserdőben. 

- Isten haragja tehát jogos, felindulásának megfelelően bánik velünk, véd bennünket, még halálunk árán is; de a végső cél nem az Ő haragja, hanem az, hogy elfordítsa haragját rólunk, erős és élő hittel ajándékozzon meg bennünket, amely tisztán megőrzi magát a világban, úgy, hogy nem különül el a világtól, hanem hat a világra, az Úr ismeretével.

Szerző: refdunantul  2014.08.11. 04:00 komment

süti beállítások módosítása