AZ EGÉSZSÉGES TANÍTÁS KRISZTUSI SZEMLÉLETE. Gyönyörködtetőek a tavirózsák. Eltakarják a koszosan sötétzöld víz látványát, miközben a virágzó rózsák üdítő színekben pompáznak a víz mélységei felett, és formásan nagy levelei elfedik a szigorúan szürke víztükröt. Ahogy kibújnak a víz felszínére ezek a tavirózsák, többé nem csak a tóra figyelünk, hanem még inkább a virágokra, amelyek életet, megújulást, illatot, frissességet ajándékoznak, a ki tudja mit rejtő hullám-fodroknak. Isten megújulást adó kegyelme így jelent meg a koszos-mélyzöld, vagy szigorú-szürke emberélet vizén. Mindezek csak szimbólumok, hogy szemléltessék az evangéliumot, mindazt, ami Krisztusban történt; azt, hogy „megjelent az Isten üdvözítő kegyelme” (11). Az evangélium tartalma, hogy megjelent az Isten, Jézus Krisztusban; megjelent, miként a tavirózsa a vízen, elfedve annak mélységét, szürkeségét, koszosságát. Jézus Krisztusban az Isten kegyelme jelent meg: nem az ítélete, hanem a kegyelme, mert Isten minden körülmények között szereti az embert. Ez a tény nevel minket, újjászül és vezet egy üdvösségesen más úton, mint amin eddig jártunk (12).*

Jób 40,1-5

270. dicséret

* - Ezért mi sem tehetünk mást, mint minden körülmények között szeretjük egymást. Nem hivatkozhatunk érdekekre, sérelmekre, jogos igazságérzetre és indulatokra; nem hivatkozhatunk a „pörgő” világ sokszor embertelen kihívásaira, feszültségeinkre és fáradtságunkra. Isten szereti ezt a világot, ezért mi sem tehetünk mást, mint minden körülmények között szeretjük egymást. Ezt vegyük figyelembe mindenkor. Az egyház pedig soha nem lehet sem terhe, sem bosszantója, sem fenyegetője az embereknek, hanem csakis Isten szeretetének megjelenítője, amely bennünket is szeretetre hív. Szolgáló egyházra van szükség, krisztusi egyházra (14-15).

- Krisztusban Isten üdvözítő kegyelme jelent meg. Krisztusban megjelent az Isten, aki üdvözítő kegyelmével szétfeszíti a földi lét kereteit. Isten kegyelme abban a Jézusban jelent meg, aki Krisztussá lett, aki önmagát adta érettünk, és legyőzte a halált.

- Csak akkor lehet ezen a földön boldog életet élni, ha van örök életbe vetett hitünk is. Jézus Krisztus azért jött, hogy ezt a földi életet az örök élet távlataiba helyezze, és már ezt a földi életet boldogabbá tegye. Gondoljunk bele, ha van örök élet, akkor már itt is lehet „lassabban”, értelmesebben, a másikra is figyelmet szentelve élni. 

- Az örök élet hite „felfrissíti” ezt a földi életet is. Pontos a tavirózsás hasonlat, hiszen a tavirózsa nemcsak elfedezi a tó sötétzöld mélységeit, hanem virágzásával, illatával felfrissíti, megújítja a hullámokat, sőt, a tavacska lehetőségeit az önmaga számára elérhetetlennel ajándékozza meg.

Szerző: refdunantul  2014.05.21. 04:00 komment

süti beállítások módosítása