Ennek a beteg fiúnak olyan rohamai voltak, amelyek leteperték, miközben a beteg tajtékzott, a fogát csikorgatta, ön- és közveszélyes volt. Milyen betegség ez? Mi éreztünk-e már hasonlót: amikor feszít valamilyen fájdalom, indulat, amely vagy kitör belőled, és megnyugvást keresve rombol, vagy benned marad és megemészti a szerveidet, az életedet? (14–18) Beteg az ember, beteg az emberiség: testileg, lelkileg, idegileg. 

A bibliai leírás ma is tökéletes és pontos: idegen, gonosz hatalmak szállják meg az embert, amíg az Isten be nem tölti az életünket (20–22). Rettenetes, félelmetes, szánandó állapotban vagyunk, halálos hatalmak kezében (22). Emberileg gyógyíthatatlan az alapbetegségünk. Vizsgálhatjuk a betegség tüneteit, írhatunk fel gyógyszert, enyhíthetjük a tüneteket, de nincs gyógyulás. Döbbenetes, hogy még a tanítványok is tehetetlenül állnak a megszállott ember előtt! Nem tudnak segíteni (18). Mi tudunk segíteni? Történnek gyógyulások, csodák a szolgálataink nyomán? Megremegek, amikor meghallom ezt a kérdést, amit a mai Ige is kérdez, amit Rudolf Bohren teológus is direkten kihangsúlyozott (18–19). 

Jézus egyértelmű választ ad. Az igazi gyógyulás, csak imádsággal adatik nekünk, az Úr közelében, az Úrban (29). A beteg fiú apja az Úrhoz könyörög, hogy szánja meg fiát (22). Ez a könyörgés gyönyörű, korrekt. Ott van abban az ember mindenkori bizonytalansága. Ha az ember teljes bizonyossággal rendelkezne, akkor nem lenne szüksége az Úr erejére és kegyelmére hagyatkozó könyörgésre: „Uram, lehetséges Teneked, szánj meg minket!” (22) Jézus válasza kijelentés: „Minden lehetséges annak, aki hisz!” (23). Igen, a hit az egyetlen esély a megoldásra! A beteg fiú apjának válasza újabb könyörgés, amely az ember mindenkori könyörgése lehet: „Hiszek Uram, légy segítségül a hitetlenségemen!” (24)

Az ember nyugtalan, vigasztalan, vagy álörömöket hajszoló, sokféleképpen megszállott, és életveszélyesen indulatos – befelé, vagy kifelé indulatos – alapbetegségét csak az Úr veheti kézbe, a gyógyulás, a megnyugvás bizonyosságával. Az élő hit, ezen felül, Isten népét, az Úr gyógyító csodáinak eszközeivé teszi. Teljes, maradandó gyógyulást majd a színről színre látáskor kapunk, de áldott megnyugvást, tisztulást már e-világban megélünk az Úrban, így mások életében is ezt a csodát munkálhatja általunk az Úr! 

Jézus hatalommal adott gyógyulást a beteg fiúnak, mégpedig úgy, hogy az szinte halottá vált: Meg kell halni, az Úrral, az Úrban, hogy újjá lehessünk! (26)

Szerző: refdunantul  2021.08.13. 04:00 komment

süti beállítások módosítása