Isten törvénye világosan fogalmaz: ha megtartjuk az Úr parancsolatait, akkor áldást tapasztalunk; ha nem tartjuk meg, akkor átkot. Ezt a képletet nem is szabad tovább bonyolítani. E-világban minden nyomorúságunk abból fakad, hogy az Istent nem féljük és emiatt a másik embert nem tiszteljük (Lukács 18,2). 

Az Úr nélkül nincs áldás, csak nyomorúság. Döbbenetes realitással írja le ezeket a nyomorúságokat a mai igeszakasz (14–39). Az Úr nélkül hiába dolgozunk, nincs tartós eredmény; mert bármilyen látványos, csak bizonytalan és ideigvaló minden ilyen eredmény (20). Az Úr nélkül élve, menekülünk, noha senki nem üldöz bennünket (17); eszünk és nem lakunk jól (26). Gondoljunk itt életünk ezernyi pótcselekvésére, mert a jólétben még inkább tátong a hiány. Az Úr nélkül gőgösek vagyunk, noha kiderül (19), hogy alávalóan gyávák vagyunk (36). Az Úr nélkül élve sok szörnyűséget gondolunk, látunk, művelünk (16), míg végül pusztasággá lesz a földünk, halálosan szétszórttá lesz az életünk (33), elevenen rothadóvá (39). Az Úr büntetései ezek, amelyekkel világossá teszi előttünk, hogy Őnélküle nincs élet, csak vegetálás; egy ideig.

Csakis az Úrral tapasztalhatjuk meg az áldásokat (3–12). Ezek az áldások messze túlmutatnak a földi életben megtapasztalható áldásokon, hiszen az Úr áldásának lényege, hogy fenntartja velünk szövetségét „itt” (9), és a földi életen túl is. Ezt a csodát Ő Jézus Krisztusban mutatta meg nekünk. Istenünk szabadító Úr, aki összetörte fogságunk jármát (13). Ő akkor is szeret, ha megszegtük szövetségét; de nem hagy bennünket halálos nyomorúságainkban, hanem megszabadít bennünket azokból, mennyei erőt ad azokban, és megvált bennünket azok ellenére is; mert nem veszhetünk el akkor sem, ha testi szemekkel nézve mindent felemészt a halál. Akit az Úr szeret, annak ad eleget (Zsoltárok 127,2). Mi azért szerethetjük Őt, mert Ő előbb szeretett bennünket (1János 4,19), és Ő tett késszé és hajlandóvá minket arra, hogy parancsai szerint éljünk teljes és örömteli életet. 

Szerző: refdunantul  2021.03.09. 04:00 komment

süti beállítások módosítása