Mit jelent jót tenni? Olyan egyszerűen fogalmaz az Ige, hogy szinte túl egyszerűnek tartjuk azt. Mi a bonyolultabb dolgokat jobban szeretjük, mert könnyebben találunk kibúvókat. Jót tenni azt jelenti, hogy nem bántom, hanem segítem a másikat, pont azokat, akik közé helyezett az Isten, függetlenül attól, hogy a másik hisz-e, vagy sem. A jó cselekvése hitünk látható gyümölcse (8). Az a jó, ami dicsőségére van az Úrnak; és az van dicsőségére az Úrnak, ami javára van az embertársamnak. Nem lehet jó az, ami tartós testi-lelki fájdalmat okoz a másiknak, és amit én magam nem élnék át. Vigyázzunk, az intés terén! Kell az intés, de csakis krisztusi szeretetből fakadhat és nem Krisztusra hivatkozottan bújtatott emberi indulatból. Azért kell jót tenni, mert ezek jók és hasznosak az embereknek, és ezen keresztül hat ezen a világon Isten mentő szándéka. Ne bántsd, hanem segítsd embertársaidat, akik között élsz! Felelősek vagyunk egymásért. 

Különösen fontos ez a segítségnyújtás akkor, ha valaki a szemem láttára került bajba. Nem hagyhatjuk ott a bajban a másikat. Márpedig – gondoljunk csak bele – hányszor tettük már ezt. Ilyenkor nem lehetünk gyümölcstelenek, hanem elől kell járnunk a segítő cselekedetekben (14). Ekkor „csak” azt várja tőlünk azt Isten, hogy elsősegélyt nyújtsunk a mellettünk szenvedő embernek, és adjuk őt tovább, szakavatott kezekbe, ahogy az irgalmas samaritánus tette ezt (Lukács 10,25–34). 

Amikor pedig nem tudunk segíteni, és a szakemberek sem tudnak segíteni, akkor nagy szükség van arra, hogy irgalommal kísérjük el a beteget ebből a világból. Sokan meghaltak ebben az esztendőben körülöttem. Minden perc kegyelem. Olyan bonyolult az emberi szervezet, csoda, hogy még vagyok… Azt látom, hogy elfáradunk, ha hosszú ideig kell gondozni valakit. A mai világ nem tudja megengedni magának, sem időben, sem pénzben, sem szeretetben a hosszan tartó, irgalmas odafigyelést. Ez pedig nagyon nagy baj. Mit ér ez a világ, ha csak az egészségeseknek, a fiataloknak, az erőseknek, a szépeknek és a látványosan okosaknak terem itt babér? 

Mit ér a hit, ha csak magasröptű bibliai, igei gondolatokat tud megfogalmazni? Mit ér a hit, ha csak teológiai vitákra képes, amelyek mindig tovább és tovább szabdalják az egyházat, és amelyben mindenki meggyőződött a saját maga igazáról? A legnagyobb tévtanítás az, amikor az Urat, az Igét emlegetjük és közben testben-lélekben elsorvad mellettünk a másik, beleértve a legközelebbi hozzátartozóinkat is. Mindeközben mi csak magunkkal, meg a látványosan szent szolgálattal, meg az igaz hitünkkel voltunk elfoglalva! (9–11)

Jób 14

Szerző: refdunantul  2020.11.23. 04:00 komment

süti beállítások módosítása