Pontos jegyzőkönyvezése ez a fejezet az Isten népe által elfoglalt területeknek. A jegyzőkönyvezés mögött azonban ott van valami sokkal több: az Isten cselekvése, az Isten hatalma és szeretete választott népe iránt. A száraznak tűnő, precíz felsorolás valóban az Isten vezetését, erejét, szabadító győzelmet ajándékozó szeretetét magasztalja, azért ad hálát. Minden pontos, nem kapkodó munka, a „legszárazabbnak” tűnő is, ezt az Urat magasztalja. Micsoda kapkodás folyik manapság: gyorsan, „látványosan, szépen és pontosan”, valójában azonban esik szét minden a kezeink alatt.

Először a Mózes vezetésével aratott győzelmekről olvasunk, a Jordán keleti oldalán (1–6). Ebben a felsorolásban is ott munkál a Szentlélek. Nemcsak Józsué győzelmei, hanem az „előd”, Mózes munkája is megkapja a hálaadással teli tiszteletet. Miért látjuk azt manapság mindenhol, hogy az elődöt csak szapulják, és majd a fiatal jön, lát és győz, majd ő megmutatja? Nem a hitünkkel van baj?

Ezután felsorolják a Józsué által elfoglalt területeket, valamint a legyőzött királyokat. Ez a lista délen 16 kánaáni királyt (9–16), északon 15 kánaáni királyt jegyez fel (17–24). Összesen 31 város királyáról van itt szó. Sok a földi király itt, ebben a világban, hatalmuk véges. Az egyetlen király uralma az örök! Mi Őbenne bízunk!

Efezus 1,1–14

Szerző: refdunantul  2020.04.16. 04:00 komment

süti beállítások módosítása