Józsué elfoglalta az egész országot, az Ígéret Földjének minden tájegységét (16–17). Józsué azért foglalhatta el az Ígéret Földjét, mert az Úr megígérte ezt népének, és mert az Úr Józsuéval és seregével volt. Józsué győzelmeinek másik indoklása az, hogy az itt lakó népek keményszívűek voltak, és Isten népe ellen támadtak (20).

– Az egyik indoklás az Isten kegyelmére utal, a másik indoklás az Isten ítéletére mutat. Isten kegyelme és Isten ítélete mindig együtt látható a Józsué könyvében. Ez mindenestől a szuverén Isten döntése. Ez előtt az ember alázattal csak leborulhat, bármennyire nem értené azt az adott pillanatban. Aki azonban le tud borulni az Úr előtt, az kegyelem alatt van! Józsué győzelme mindenestől Isten cselekvése. Ez azonban nem teszi feleslegessé az emberi küzdelmet. Józsué hosszú harcban kapta a győzelmet (18).

Az igazi győzelem azonban soha nem egy földi ország elfoglalása. Az igazi győzelem soha nem a másik legyőzése, lekaszabolása, kifosztása. Az igazi győzelem Jézus Krisztus feltámadása: örök diadal az itteni valóság minden kínja, gyarlósága, ellentmondásossága felett. Az Ígéret Földjén megkapta Izráel minden törzse a maga részét (23), de a krisztusi győzelem által a mi örök, maradéktalan részünk „odaát” van, amelyért a mi megváltó Jézus Krisztusunk szenvedett, és amihez nem az embertársunk szenvedése által jutottunk hozzá.

Lukács 24,50–53

Szerző: refdunantul  2020.04.15. 04:00 komment

süti beállítások módosítása