– Amikor valaki a saját nézetét csak mások ellenében tudja megfogalmazni, ott ártó hatalmak kezdtek munkába. Innen már csak helyzet, alkalom, habitus függvénye, hogy az adott kulturális keretek között miként mondunk nemet és hatástalanítjuk a másikat. Ennek legszélsőségesebb formája az a magatartás, amit itt azok a radikálisok gyakoroltak, akik fogadalmat tettek, hogy addig nem esznek és isznak, amíg meg nem ölik Pált (12–15).

– Jézus Krisztusra, Igékre hivatkozva, a keresztyénség nevében is sok gyarlóság történt már, hiszen a gyarló ember, nép, mindent csak „használ” a maga céljaira… De éppen ezért kimondhatjuk, hogy Jézus Krisztus követése, ügye nem mások ellenében határozza meg saját magát, végképp nem bánthat, nem emelhet kezet senkire sem, csak szolgálhat. Ebben van a keresztyénség sebezhetősége. De üdvözítő Urunknál nincs nagyobb, ezért nem félünk! Nagyon leegyszerűsítve kimondhatjuk: soha nem támadhatunk, de védekezhetünk!

– Tökéletes megoldás, recept, etika itt nincs: megváltás kell, és az Úr naponkénti, segítő irgalma, amit Pál is megtapasztalt és mi is bizonnyal tapasztalunk… (16–22).

Prédikátor 3,9–22

225. dicséret

Szerző: refdunantul  2019.09.27. 04:00 komment

süti beállítások módosítása