Ennek a történetnek nem csak az a fő üzenete, amit Jézus is kimond, miszerint a prófétát a saját hazájában vetik meg (4). Márk nem nevezi meg Názáretet (1), mert ez a hitetlenség Jézus egész hazájára, országára jellemző volt, és túlmutatott azon, hogy gyermekként kik ismerték őt… (2) MEGBOTRÁNKOZNI, azt jelenti: elesni, tőrbe, kelepcébe jutni, elbukni.

– 1. Ez a kifejezés arra vonatkozik, amikor Jézus személyének titkát, istenségét vonják kétségbe, vagyis a valóságos hit leglényegesebb feltételét vonják kétségbe.

– 2. A botránkozás a Krisztus-esemény óta kíséri az emberiség történetét, és a keresztyénségen belül is mindig jelen van. Egy okos, keresztyén értelmiségi szövetségben hallottam, hogy csak a feltámadott Jézusról szólni túl kevés, sablonos; – a mai tudós keresztyén értelmiségnek többre van szüksége ennél. Na, pont ez a megbotránkozás (3).

– 3. Mit vallunk mi Jézusról? Jézus valóban próféta volt: hatalmasan szólt, tanított és cselekedett (2); – de Ő sokkal több, mint főpróféta. Ő a mi főpapunk, aki meghalt és feltámadott értünk, és aki királyként most is uralkodik. Ő a király, Ő uralkodik, a mi Megváltónk. Ez a mi bizonyosságunk minden forrása ebben a zavart világban.

5Mózes 20

144. zsoltár

Szerző: refdunantul  2019.06.05. 04:00 komment

süti beállítások módosítása