ISTEN TÖRVÉNYE AZ Ő ÖRÖKKÉVALÓ RENDJÉT TÜKRÖZI ebben a világban.

– 1. Ez a rend életmentő rend, ebben a világban, ahol mindent a bűn káosza fenyeget. Ez a rend, amely által megtart bennünket az Úr.

– 2. Jobb nekünk az Isten rendje, mint ezernyi arany és ezüst (72), amely minden rendet felborít, tökretesz ebben a világban, és pokollá teheti az emberi életet.

– 3. Ezért jobb nekünk, ha nyomorúság ér bennünket, minthogy elbizakodva elhagyjuk az Úr útját (71).

– 4. Isten törvényét mindig megelőzi a megváltás evangéliuma. Isten előbb szeretett bennünket. Aki ezt a krisztusi örömhírt befogadta, az tud Isten kegyelméből Isten rendjéhez igazodni, mígnem az örök és maradéktalan öröm kiteljesedik Isten népén (65–72). Tehát a helyes sorrend ez: evangélium, törvény, evangélium. Ebben az evangéliumi összefüggésben soha nemcsak a törvény betűje, hanem mindig annak Lelke, azaz Jézus Krisztus vezet bennünket; – a betű ugyanis megöl, a Lélek pedig megelevenít (2Korinthus 3,6).

János 15,12–17

340. dicséret

Hozzáfűzés az igemagyarázathoz

A nyomorúság ugyanis alázatossá tesz, az Úrhoz kerget, és az Ő követésébe állít minket.

Nem jó a nyomorúság, nem jó szenvedni, de életünk nyomorúságban kiszenvedett irányváltása után, Urunk követéséből, annak üdvözítő rendjéből öröm fakad (71).

Nincs tehát nagyobb dolog, mint az Úr törvényében gyönyörködni.

Mi azonban Istennek mai népe, a megváltó Jézus Krisztus szeretetéből élve és Őt követve tudjuk, hogy Isten törvényét mindig megelőzi a megváltás evangéliuma.

Szerző: refdunantul  2019.04.01. 04:00 komment

süti beállítások módosítása