ISTEN ORSZÁGÁNAK TITKÁT HASONLATOKKAL SZEMLÉLTETI Jézus Krisztus. – Isten országa külsőleg a mustármaghoz hasonlít, amely a legkisebb, mákszemnyi magból nagy fává növekszik, és koronájában fészket raknak a madarak. – Isten országa kicsiny kezdetből növekszik naggyá. Így is történt: Jézus Krisztus ügye a tizenkettővel indult, és ma az evangéliumot szerte a világon hirdetik. – Isten országának nagysága nem azt jelenti, hogy testi szemekkel látva ez lenne a „legnagyobb dolog” ezen a világon, mert vannak a mustárfánál nagyobb fák is, hiszen az csak pár méteres bokorrá nőtt. Isten országának nagysága nem a „legnagyobb”, de mégis mindig látható valóság marad, testi szemekkel is látható, a legnyomorúságosabb időkben is. – Isten országa fészek, mert Isten uralma nemcsak az Ő tökéletes akaratának megvalósulása. Az is, de nemcsak az! Ez a rideg magyarázat. Pedig a példázat olyan egyértelműen mutat rá arra, hogy Isten országának tartalma: Isten közelségének oltalmat, védelmet ajándékozó fészekmelege (Zsoltárok 73,28). – Isten országának fészke sokféle madárnak ad oltalmat. – Isten országa növekszik, és ezt a növekedést az Isten adja (1Korinthus 3,6).

Prédikátor 10

509. dicséret

Augusztus 22. szerda – A teljes igemagyarázat

 

(19) „…Hasonló a mustármaghoz…” (Lukács 13,18–21)

 

ISTEN ORSZÁGÁNAK TITKÁT HASONLATOKKAL SZEMLÉLTETI Jézus Krisztus.

 

– Isten országa külsőleg a mustármaghoz hasonlít, amely a legkisebb, mákszemnyi magból nagy fává növekszik, és koronájában fészket raknak a madarak.

 

– Isten országa kicsiny kezdetből növekszik naggyá. Így is történt: Jézus Krisztus ügye a tizenkettővel indult, és ma az evangéliumot szerte a világon hirdetik.

 

– Isten országának nagysága nem azt jelenti, hogy testi szemekkel látva ez lenne a „legnagyobb dolog” ezen a világon, mert vannak a mustárfánál nagyobb fák is, hiszen az csak pár méteres bokorrá nőtt.

Isten országának nagysága nem a „legnagyobb”, de mégis mindig látható valóság marad, testi szemekkel is látható, a legnyomorúságosabb időkben is.

 

– Isten országa fészek, mert Isten uralma nemcsak az Ő tökéletes akaratának megvalósulása.

Az is, de nemcsak az!

Ez a rideg magyarázat.

Pedig a példázat olyan egyértelműen mutat rá arra, hogy Isten országának tartalma: Isten közelségének oltalmat, védelmet ajándékozó fészekmelege (Zsoltárok 73,28).

 

– Isten országának fészke sokféle madárnak ad oltalmat.

Madarakról ír az Ige.

Minden népből lesznek itt (Máté 28,18–20).

Ahogy azonban egy fészekben egyfajta madár fészkel, úgy ezek is mind azért férnek meg egy fészekben, mert Jézus Krisztus ez a fészek.

 

– Isten országa növekszik, és ezt a növekedést az Isten adja (1Korinthus 3,6).

Piciből naggyá, láthatóvá és maradandóvá lesz az Isten országa, de soha nem lesz a legnagyobbá, sőt néha igen csenevésznek látszik, hogy gyarló sikerek soha el ne szédítsék.

 

– Isten országának igazi nagysága ugyanis annak belső hatásában van.

Ez azonban már egy másik kép, a kovász képe.

Szerző: refdunantul  2018.08.22. 04:00 komment

süti beállítások módosítása