– 1. A vérfolyásos asszony hittel érintette Jézus Krisztust. A gyógyulás első mozzanata a hit érintése. A mi Istenünk erős Isten. Ez az erő öltött testet Jézus Krisztusban, tehát Ő ennek az erőnek a forrása. A hit pedig az a csatorna, amelyen keresztül ez a gyógyító erő megérkezik hozzánk. Ez a kegyelem erejének útja. – 2. Ez a beteg asszony eddig joggal elrejtőzött. Most meggyógyult. Gyógyulása után azonban nem maradhatott tovább elrejtőzködve (47). A gyógyulás második mozzanata pedig az, hogy előállunk, kilépünk az elrejtettségből, és a mi Urunk Jézus Krisztust láthatóan követjük, a látható egyházban, a látható gyülekezetben. – 3. A vérfolyásos asszony történetében nagy szerepe van a Jézus Krisztust követő sokaságnak, akik szorongatják az Urat, haladva Jairus háza felé, miközben a vérfolyásos asszony megérinti Őt. A tömeg a hagyományos bibliamagyarázatokban mindig negatív értékeléssel szerepel. A sokaság tolong Jézus körül és nem követi Jézust; csupán kíváncsi, de nem hittel „érinti” az Urat. Valóban kérdéses lehet, hogy mikor, hol, miért vannak sokan? Mégis, szeressük jobban a népegyházat, ahol az Úr ismeri az Övéit.

Józsué 5

378. dicséret

(42) „…a sokaság minden oldalról szorította.” (Lukács 8,40–56)

 

  • 1. A vérfolyásos asszony hittel érintette Jézus Krisztust.

Korábban ő is hallott az Úrról, mint Jairus, akinek haldokló lányához sietett éppen Jézus, a sokasággal együtt.

A vérfolyásos asszony is hallott Jézus igehirdetéseiről és csodás gyógyításairól; – ezért tudta, hogy kihez kell fordulnia, kit kell megérintenie, ki előtt kell leborulnia.

A gyógyulás első mozzanata a hit érintése.

A mi Istenünk erős Isten.

Ez az erő öltött testet Jézus Krisztusban, tehát Ő ennek az erőnek a forrása.

A hit pedig az a csatorna, amelyen keresztül ez a gyógyító erő megérkezik hozzánk.

Ez a kegyelem erejének útja.

Ez az asszony nem a hitéért gyógyult meg, hanem a hite által (48): – nem a hitéért, mint érdemért, hiszen a hit is Isten ajándéka; – hanem a hite által, azaz Isten kegyelmi végzése által; – vagyis a hit csak közvetítő csatornája ennek a kegyelemnek.

 

– 2. Ez a beteg asszony eddig joggal elrejtőzött.

Most meggyógyult.

Gyógyulása után azonban nem maradhatott tovább elrejtőzködve.

Jézus Krisztus a tömegben is ismerte őt, noha az asszony hátulról, titkon érintette meg ruhája bojtját.

Az Úr ismeri az övéit.

Ezt fejezi ki az az igevers, hogy Jézus észrevette, hogy erő árad ki belőle (46).

Jézus Krisztus előhívta ezt a gyógyult asszonyt, aki most már nem tehetett mást, mint remegve ugyan, de előjött rejtekéből, és elbeszélte az egész nép előtt, hogy miért érintette meg Jézus Krisztust, és hogy miként gyógyult meg azonnal (47).

A gyógyulás második mozzanata az, hogy előállunk, kilépünk az elrejtettségből, és a mi Urunk Jézus Krisztust láthatóan követjük, a látható egyházban, a látható gyülekezetben.

 

– 3. A vérfolyásos asszony történetében nagy szerepe van a Jézus Krisztust követő sokaságnak, akik szorongatják az Urat, haladva Jairus háza felé, miközben a vérfolyásos asszony megérintette Őt.

A tömeg a hagyományos bibliamagyarázatokban mindig negatív értékeléssel szerepel.

A sokaság tolong Jézus körül és nem követi Jézust; csupán kíváncsi, de nem hittel „érinti” az Urat.

Valóban kérdéses lehet, hogy mikor, hol, miért vannak sokan?

Valóban adódtak olyan egyháztörténeti korszakok, amikor a népegyház és a hitvalló egyház megkülönböztetésére szükség volt, melynek során joggal kérdeztek rá a személyes hit fontosságára.

Közben azonban az történt, hogy a hitvallók is egymásnak estek, vitatkozva, hogy ki az igazabb hitvalló, és ezzel a magatartással „szétszalámizták” az egyházat.

Ne felejtsük el, hogy a reformáció nem akart új egyházat, hanem a meglévő egy, szent, egyetemes anyaszentegyházat akarta igei alapra visszahelyezni.

Az egyház valóban mindig megújítandó, de az egy, szent, egyetemes anyaszentegyház az, ami mindig megújítandó.

A mai igeszakasz arra tanít minket, hogy szeressük jobban a népegyházat, ahol az Úr ismeri az Övéit.

Nem baj, ha sokan vannak Jézus Krisztus körül, bár ma is sokan lennének körülötte.

Szerző: refdunantul  2018.07.21. 04:00 komment

süti beállítások módosítása