– 1. Fontos a sorrend: Először Jézus Krisztushoz kell menni, Őrá kell hallgatni; – hogy aztán engedelmesen cselekedhessük szavait, az Ő erejével (47). Ugyanezt hangsúlyozza a következő vers képe is: Mélyre kell ásni, egészen a kőszikla alapig, a világ fundamentumáig, Jézus Krisztusig (48), hiszen Őtőle, Őáltala, Őrá nézve van minden (Róma 11,36). Tehát Őrá építve, jöhet bármilyen vihar, nem inog meg életünk épülete (48). – 2. Jézus Krisztus itt is, az Isten Őbenne, Őáltala kijelentett akaratának cselekvésére teszi a hangsúlyt. Vegyük ezt komolyan! Hiszen valóban pokol, kárba veszett „halom” a világ Isten akaratának cselekvése, a krisztusi irgalom megélése nélkül. Naponta mélyre kell ásni; – minden ügyben, döntésben Őhozzá kell eljutni; – hogy Ő, az Úr Jézus Krisztus mozduljon bennünk; – Ő adjon tartást, vezetést, erőt, hitelességet életünknek. – 3. Nem a cselekvés tart meg, hanem az a Jézus Krisztus, aki cselekszik benned, és aki kősziklaként mindenkor megtart ebben a cselekvésben.

3Mózes 23,23–44

98. zsoltár

Július 10. kedd – A teljes igemagyarázat

(49) „Aki pedig hallja beszédeimet, de nem cselekszik…” (Lukács 6,47–49)

– 1. Fontos a sorrend:

Először Jézus Krisztushoz kell menni, Őrá kell hallgatni; – hogy aztán engedelmesen cselekedhessük szavait, az Ő erejével (47).

Ugyanezt hangsúlyozza a következő vers képe is: Mélyre kell ásni, egészen a kőszikla alapig, a világ fundamentumáig, Jézus Krisztusig (48), hiszen Őtőle, Őáltala, Őrá nézve van minden (Róma 11,36).

Őrá építve, jöhet bármilyen vihar, nem inog meg életünk épülete (48).

Jézus Krisztus megfordítja a képet, és alap nélküli házhoz hasonlítja életünket, amelyet elsodor az áradat, ha csak hallgatjuk, de nem cselekedjük szavait.

A kép a legnagyobb tragédiáról számol be, nevezetesen arról, hogy életünk háza azonnal összeomlik, és teljesen elpusztul, ha nem cselekedjük akaratát (49).

 

– 2. Jézus Krisztus tehát itt is, az Isten Őbenne, Őáltala kijelentett akaratának cselekvésére teszi a hangsúlyt.

Vegyük ezt komolyan!

Hiszen valóban pokol, kárba veszett „halom” a világ Isten akaratának cselekvése, a krisztusi irgalom megélése nélkül.

Naponta mélyre kell ásni; – minden ügyben, döntésben Őhozzá kell eljutni; – hogy Ő, az Úr Jézus Krisztus mozduljon bennünk; – Ő adjon tartást, vezetést, erőt, hitelességet életünknek.

Legalább a rád bízottakkal cselekedj krisztusian.

Ha nem tudsz jót tenni, legalább ne tégy vele rosszat.

Ha erre sincs erőd, akkor hagyd békén a másikat.

Hidd el, adott helyzetben már ezzel is az Úr akaratát cselekedheted.

 

– 3. Nem a cselekvés tart meg, hanem az a Jézus Krisztus, aki cselekszik benned, és aki kősziklaként mindenkor megtart ebben a cselekvésben.

Szerző: refdunantul  2018.07.10. 04:00 komment

süti beállítások módosítása