AZ ÉGŐÁLDOZATI OLTÁR. – 1. Jézus Krisztus tökéletes áldozata után az égőáldozati oltárra nincs már szükség, de ma is van égőáldozat. Isten népe, azon belül Isten gyermeke ugyanis életét égőáldozatként az Úrnak ajánlja, ahogy ezt Kálvin is hangsúlyozta. Ez hálaáldozat, mert a maradandó győzelem, az üdvösség elveszthetetlenül a miénk, Jézus Krisztus érdemeként és ajándékaként. – 2. Ne a másik embert akard feláldozni, beáldozni, vádolni, ideértve vetélytársadat és ellenségedet is! De, te magad eléghetsz az Úr és felebarátod szolgálatában. Ilyenek lehettek azok az asszonyok is, akik a testi és lelki megtisztulást, mosakodást szolgáló rézmedence számára odaajándékozták fémtükreiket. Lám, ezek lemondtak arról, ami szépségük kelléke volt, lemondtak evilági kincseikről az Úr számára. Ez tetten érhető jele annak az áldozatnak, ami nem érdemszerző, de áldott következménye a megnyert kegyelemnek, és amely nélkül lehetetlen az Úrnak szolgálni. – 3. Jézus Krisztusban ez az áldozat elégethet, de meg nem semmisíthet; – sőt, megtartja az Úr érte hevülő, háládatos népét.

2Korinthus 1,23–2,4

402. dicséret

* A teljes igemagyarázat:

A szent hajlék belső berendezéseinek, felszereléseinek elkészülte után olvasunk arról, ahogy a szent hajlék udvarának berendezései elkészültek: AZ ÉGŐÁLDOZATI OLTÁR és a rézmedence, valamint maga az udvar lehatárolása, Isten rendelése szerint.

– 1. Jézus Krisztus tökéletes áldozata után az égőáldozati oltárra nincs már szükség, de ma is van égőáldozat.

Isten népe, azon belül Isten gyermeke ugyanis életét égőáldozatként az Úrnak ajánlja, ahogy ezt Kálvin is hangsúlyozta.

Ez hálaáldozat, mert a maradandó győzelem, az üdvösség elveszthetetlenül a miénk, Jézus Krisztus érdemeként és ajándékaként.

– 2. Ne a másik embert akard feláldozni, beáldozni, vádolni, ideértve vetélytársadat és ellenségedet is!

De, te magad eléghetsz az Úr és felebarátod szolgálatában.

Ilyenek lehettek azok az asszonyok is, akik a testi és lelki megtisztulást, mosakodást szolgáló rézmedence számára odaajándékozták fémtükreiket.

Asszonyok valóban szolgáltak a szent hajlékban (1Sámuel 2,2).

Szűkszavúan, de határozottan szól róluk az Ige.

Lám, ezek lemondtak arról, ami szépségük kelléke volt, lemondtak evilági kincseikről az Úr számára.

Ez tetten érhető jele annak az áldozatnak, ami nem érdemszerző, de áldott következménye a megnyert kegyelemnek, és amely nélkül lehetetlen az Úrnak szolgálni.

– 3. Ugyanakkor aki az Isten ügyében ég el, az nem lesz hamuvá, mert ez az „égőáldozat” megtisztít, melegít, világít; – újjászüli azt is, aki odaáldozza magát.

Jézus Krisztusban ez az áldozat elégethet, de meg nem semmisíthet; – sőt, megtartja az Úr érte hevülő, háládatos népét.

Szerző: refdunantul  2018.04.05. 04:00 komment

süti beállítások módosítása