SZOLGÁLATBAN ÁLLVA. – 1. Vendégszeretettel fogadták Ábrahám szolgáját Betúél házában, ahogy az abban a korban rendjén volt, és ahogy azt később Isten törvénye, majd Jézus Krisztus szeretetparancsa, tehát Isten Igéje elrendelte a vendégekkel, a „jövevényekkel” kapcsolatban (3Mózes 19,18; Lukács 10,27; Róma 15,7). A vendég, a jövevény azonban éppen attól vendég, hogy egy kiszámítható, meghatározott ideig tartózkodik közöttünk, megerősödik, majd tovább megy, hazamegy, és gondoskodik magáról (28–33). Csak egy ideig tudjuk hordozni a másik terheit (Galata 6,5). – 2. Lám, Ábrahám szolgája nem élt vissza ezzel a szeretettel. Sőt, nem is élt vele addig, amíg el nem végezte dolgát, el nem mondta jövetele célját; – azt, hogy miért jött, miként került ide, meddig marad (34–49). – 3. Ábrahám szolgája nem volt küldetéses ember, nem értette félre, nem értékelte túl feladatát, de ezt a feladatot szentül komolyan vette. Nem evett és nem ivott addig, amíg el nem végezte munkáját. Ez igen! Így kell. Nem tudok mit kezdeni azzal, amikor evéssel kezdünk, és elnehezülve csinálunk valamit, hogy aztán újra együnk… (33).

Máté 9,27–38

396. dicséret

* A teljes igemagyarázat:

SZOLGÁLATBAN ÁLLVA.

– 1. Vendégszeretettel fogadták Ábrahám szolgáját Betúél házában, ahogy az abban a korban rendjén volt, és ahogy azt később Isten törvénye, majd Jézus Krisztus szeretetparancsa, tehát Isten Igéje elrendelte a vendégekkel, a „jövevényekkel” kapcsolatban (3Mózes 19,18; Zsoltárok 146,9; Lukács 10,27; Róma 15,7; Zsidókhoz írt levél 13,2).

A vendég, a jövevény azonban éppen attól vendég, hogy egy kiszámítható, meghatározott ideig tartózkodik közöttünk, megerősödik; – majd tovább megy, hazamegy, és gondoskodik magáról (28–33).

Csak egy ideig tudjuk hordozni a másik terheit (Galata 6,5).

– 2. Lám, Ábrahám szolgája nem élt vissza ezzel a szeretettel.

Sőt, nem is élt vele addig, amíg el nem végezte dolgát, el nem mondta jövetele célját; – azt, hogy miért jött, miként került ide, meddig marad.

A krisztusi szeretet is csak kiszámítható keretek között gyakorolható ebben a világban.

Ez a tétel akkor is érvényes, ha a közvetlenül ránk bízottakért, kivételes esetekben pedig sokakért is készek lehetünk feláldozni önmagunkat, mert a minősített időben ez az Úr parancsa, mert küldetésben járunk, és a krisztusi szeretet akkor csak így élhető meg hitelesen.

Ez a kivétel azonban csak erősíti a fenti szabályt (34–49).

– 3. Ábrahám szolgája nem volt küldetéses ember, nem értette félre, nem értékelte túl feladatát, de ezt a feladatot szentül komolyan vette.

Ennyi elég lenne tőlünk is!

A szolga nem evett és nem ivott addig, amíg el nem végezte munkáját.

Ez igen! Így kell.

Nem tudok mit kezdeni azzal, amikor evéssel kezdünk, és elnehezülve csinálunk valamit, hogy aztán újra együnk…

Ez nem egészség, nem testsúly, nem küllem kérdése, hanem hit és hiteles szolgálat kérdése (33).

Persze, jó enni, inni; – és eljön majd a nagy vacsora bizonnyal (Lukács 14,15–16), addig azonban böjtölünk (Márk 2,19).

Szerző: refdunantul  2018.01.22. 04:00 komment

süti beállítások módosítása