BOLDOGOK A TISZTA SZÍVŰEK (Máté 5,8). – 1. Abimelek, Gerár királya nem tudta, hogy Sára Ábrahám felesége, hiszen Ábrahám a húgának mondta Sárát (1).* Abimelek pedig a saját akkori törvényeik szerint járt el, amikor elvitette magához a szemrevaló Sárát (2). – 2. Lám, más népek között is munkált és munkál az Isten. Lám, Abimelek milyen komolyan vette az Úr szavát, intését (3–7), milyen töredelmes szívű (5), engedelmes (8–13), és noha nem ő követte el a hibát, milyen bőkezű (14–18). Méltóbban viselkedik itt, mint Ábrahám. Abimelekben is munkál az Úr Lelke, mert az Úrnak mindenhol van népe. – 3. Felragyog ez a mondat, Abimelek bűnvallása, miszerint nem tartja magát tökéletesnek, de az adott helyzetben és rendben tiszta szívvel és ártatlan kézzel járt el. Az Úr szavára azonban azonnal „javít”. Uram, igyekszem minél tisztábban élni, de szólj, vezess, ints, és az eseményeket is irányítsd úgy, hogy soha, semmilyen körülmények között se engedj gyalázatosan vétkezni (6).

Máté 8,14–22

462. dicséret

Hozzáfűzés az igemagyarázathoz:

* Kiderül, hogy valóban, Sára Ábrahám féltestvére volt (12), amit később a mózesi törvény már tiltott, de ami akkor még megengedett volt (3Mózes 20,17).

Ábrahám azonban a félelmei miatt trükközött többször is a „jövevénysége” idején, hiszen a jövevény kiszolgáltatott, és ebben a helyzetben elfeledkezhetünk arról, hogy csakis az Úrban bízzunk, noha ilyenkor még inkább csak Őbenne bízhatnánk (1).

Szerző: refdunantul  2018.01.17. 04:00 komment

süti beállítások módosítása