AZ ÉDENTŐL KELETRE, már nem az Éden kertjében; – de mégis az Úr szemei előtt, mert mi elhagytuk Őt, de Ő nem mondott le népéről (16). – 1. A „dolgaink” az Édenen kívül zajlanak, ezért sok nyomorúsággal terheltek lehetnek azok. Feleségünkkel hálunk, gyermekeink születnek, városokat építünk, azokat elnevezzük egymásról, mert fáj a halál és hiányzik az örök élet (17–18). Közben „szakmákat” tanulva berendezkedünk az Édenen kívül.  A mindennapi „rutin” sok bajtól és könnytől terhelt, amiről nem szólnak a „hírek” (19–22). – 2. Aztán bizonyos időszakok és emberek esetében ez a sok Édenen kívüli feszültség egyszer csak összegyülemlik és robban, rámutatva az itteni, valódi állapotunkra. Így volt ez Lámek esetében. Az ő durvasága érzékenyen tárja elénk azt, ami valahányunkban ott lappang az Édenen kívül, és soha nem tudhatjuk, mi miatt pattan ki egyszer. Ez a bűn átka (23–24). – 3. Az Úr azonban gondoskodik megújulásról, megoldásról: Ábel helyett Sétet adta Ádámnak és Évának. Ezek újból elkezdték segítségül hívni az Úr nevét (25–26). Az Édenen kívül ez az egyetlen lehetőség. Isten pedig cselekszik! (25–26)

Máté 4,12–25

282. dicséret

* A teljes igemagyarázat:

AZ ÉDENTŐL KELETRE, már nem az Éden kertjében, már nem az Úr színe előtt, nem az Úr közelében történnek a „dolgaink”; – de mégis az Úr szemei előtt, mert mi elhagytuk Őt, de Ő nem mondott le népéről (16).

– 1. A „dolgaink” az Édenen kívül zajlanak, ezért sok nyomorúsággal terheltek lehetnek azok.

Feleségünkkel hálunk, gyermekeink születnek, városokat építünk, azokat elnevezzük egymásról, mert fáj a halál és hiányzik az örök élet (17–18).

Közben „szakmákat tanulva” berendezkedünk az Édenen kívül. 

A mindennapi „rutin” sok bajtól és könnytől terhelt, amiről nem szólnak a „hírek”, de a hétköznapi harcos részletek az Édentől keletre kicsiségükben is nagy tragédiákat rejtenek, amit mindenki saját maga ismerhet csak igazán (19–22).

– 2. Aztán bizonyos időszakok és emberek esetében ez a sok Édenen kívüli feszültség egyszer csak összegyülemlik és robban, rámutatva az itteni, valódi állapotunkra.

Így volt ez Lámek esetében, Kain ötödik leszármazottjában.

Az ő agresszivitása, kegyetlen, bosszúálló, indulatos természete érzékenyen tárja elénk azt, ami mindnyájunkat fenyeget, ami valahányunkban ott lappang az Édenen kívül, és soha nem tudhatjuk, mi miatt pattan ki egyszer.

Ez a bűn átka (23–24).

– 3. Az Úr azonban gondoskodik megújulásról, megoldásról.

Az Úr Ábel helyett Sétet adta Ádámnak és Évának, majd Sétnek Enóst.

Ezek újból elkezdték segítségül hívni az Úr nevét (25–26).

Az Édenen kívül ez az egyetlen lehetőség.

Isten pedig cselekszik! (25–26)

Szerző: refdunantul  2018.01.01. 04:00 komment

süti beállítások módosítása