MEGKÖTÖZTÉK. – 1. A zsidók és a rómaiak abban egyek voltak, hogy megkötözzék Jézust (12–14). – 2. Ám itt valójában nem Jézus „a megkötözött”, hanem a zsidók és a rómaiak. Egy megkötözöttet külön kiemel az igeszakasz. Péternek és egy másik tanítványnak bejárása volt a főpap udvarába és palotájába. Hova van bejárásunk és miért? Meddig tartsuk a kapcsolatokat bizonyos körökkel, és honnantól kezdve hitvallás az elkülönülés. Péter miért ment Jézus után? Jézus közelében akart lenni, vagy csak kíváncsiskodott, miközben kérkedett a bennfentességével? Valószínű, gyarló okok vezették ide, aminek nyomán gyalázatosan lelepleződött, gyáván tagadott, majd megdermedve, a tűznél melegedve tehetetlenül hallgatott (15–18). Mennyi megkötözöttség szorongat bennünket. Lehetne sorjázni. Szabadítás kell! – 3. Az Urat nem lehet megkötözni. Odabent Jézus méltósággal tűri szenvedéseit. Megütik, de nem üt vissza, ugyanakkor továbbra sem hallgat, hanem nyíltan szól. Ő valóban Isten Fia. Erre csak Ő képes. Ő egészen a keresztig megy Péterért és értünk, majd harmadnapon feltámad (19–23). Ő a mi egyetlen reménységünk!

Ezékiel 8

79. zsoltár

* A teljes igemagyarázat:

MEGKÖTÖZTÉK.

– 1. A zsidók és a rómaiak abban egyek voltak, hogy megkötözzék Jézust.

Akik egymással ellenséges viszonyban vannak, illetve akik egymással egy kialkudott de a felszín alatt feszültségekkel teli „békességben” élnek; – ha kell, mindig találnak közös ellenséget, és éppen ez tartja fenn ezt a hamis békességet.

Jézus Krisztus ügyében ma sincs ez másként, vallások és a jóléti világ sok mindenben különbözhet egymástól, de ebben ma is szövetségesei egymásnak: Jézus Krisztust ellenségnek tartják (12–14).

– 2. Ám itt valójában nem Jézus „a megkötözött”, hanem a zsidók és a rómaiak.

Egy megkötözöttet külön kiemel az igeszakasz.

Péternek és egy másik tanítványnak bejárása volt a főpap udvarába és palotájába.

Hova van bejárásunk és miért?

Meddig tartsuk a kapcsolatokat bizonyos körökkel, és honnantól kezdve hitvallás az elkülönülés.

Péter miért ment Jézus után?

Jézus közelében akart lenni, vagy csak kíváncsiskodott, miközben kérkedett a bennfentességével?

Valószínű, gyarló okok vezették ide, aminek nyomán gyalázatosan lelepleződött és gyáván tagadott, majd megdermedve, a tűznél melegedve tehetetlenül hallgatott (15–18).

Mennyi megkötözöttség szorongat bennünket.

Lehetne sorjázni.

Szabadítás kell!

– 3. Az Urat nem lehet megkötözni.

Odabent Jézus méltósággal tűri szenvedéseit, megalázó vallatását, testi és lelki bántását.

Őt nem lehet megtörni.

Ő valóban Isten Fia.

Erre csak Ő képes.

Megütik, de nem üt vissza, ugyanakkor továbbra sem hallgat, hanem nyíltan szól, nem fél, hiszen tudja, hogy vele van az Isten, és azt is tudja, hogy mi vár rá, a szenvedés és kínhalál után: a feltámadás.

Ő egészen a keresztig megy Péterért és értünk, majd harmadnapon feltámad (19–23).

Őt nem lehet megkötözni!

Ő a mi egyetlen reménységünk!

Szerző: refdunantul  2017.10.24. 04:00 komment

süti beállítások módosítása