MENNYI NYOMORÚSÁGOT OKOZOTT DÁVID VÉTKE BETSABÉVAL. – 1. Csak sorolom ezeket. – Simei vérengző gyilkosnak kiáltotta ki Dávidot (5–14); – saját fia, Absolon ellene lázadt (15), és bement apja másodfeleségeihez (20–23), mert ez is a büntetés része volt (12,11–12); – barátja, Húsaj kénytelenné lett Dávid érdekében cselhez és ügyeskedéshez folyamodva hazudni (16–19); – miközben Absolon házában mindenki száguldott lefelé a lejtőn, ide értve az „istenként” tisztelt hamis tanácsadókat, például Ahitófelt (23). – 2. Egy kis tiltott élvezet, és dől minden: ez így van étellel és itallal is, de folytathatnánk még sort. Egyszer azt mondta nekem cinikusan valaki: „Isten minden élvezetet lever rajtunk előbb-utóbb. Valójában semmit nem szabad, ami jó.” – 3. Értem, értem, de mégis vitatkoznék a fentiekkel, mert Isten gyermeke számára egyszerre más tartalmat és értelmet nyer a „jó”, és eleve nem tudja örömét lelni abban, ami Istennek nem kedves, miközben azt is belátja, hogy amivel Isten tiltása ellenére élünk, annak ebben a világban valóban mi is kárát látjuk egyszer.

Cselekedetek 10,116

512. dicséret

* A teljes igemagyarázat:

MENNYI NYOMORÚSÁGOT OKOZOTT DÁVID VÉTKE BETSABÉVAL.

– 1. Csak sorolom ezeket.

– Simei vérengző gyilkosnak kiáltotta ki Dávidot (5–14);

– saját fia, Absolon ellene lázadt (15), és bement apja másodfeleségeihez (20–23), mert ez is a büntetés része volt (12,11–12);

– barátja, Húsaj kénytelenné lett Dávid érdekében cselhez és ügyeskedéshez folyamodva hazudni (16–19);

– miközben Absolon házában mindenki száguldott lefelé a lejtőn, ide értve az „istenként” tisztelt hamis tanácsadókat, például Ahitófelt (23).

– 2. Egy kis tiltott élvezet, és dől minden: ez így van étellel és itallal is, de folytathatnánk még sort.

Egyszer azt mondta nekem cinikusan valaki: „Isten minden élvezetet lever rajtunk előbb-utóbb. Valójában semmit nem szabad, ami jó.”

– 3. Értem, értem, de mégis vitatkoznék a fentiekkel, mert Isten gyermeke számára egyszerre más tartalmat és értelmet nyer a „jó”, és eleve nem tudja örömét lelni abban, ami Istennek nem kedves, miközben azt is belátja, hogy amivel Isten tiltása ellenére élünk, annak ebben a világban valóban mi is kárát látjuk egyszer.

– Valamit nem értünk itt, hogy miért nem szabad, de mégis elfogadjuk az Úr döntését, mert ezek nem ránk tartoznak (10).

– De a hívő ember alázattal hordozza bűnei büntetését is, ahogy Dávid Simei szidalmaira, és mindenre, ami itt történt, ezzel az alázattal válaszolt (10–12).

– Ugyanakkor Isten ember tudja, hogy eljön majd a „nagy vacsora” örömteli, szabad időszaka, az Úr jelenlétének örömében (Lukács 14,15–16).

– Sőt, Isten gyermekének abban is bizonyossága van, hogy Istene még a saját nyomorúságait is a javára tudja fordítani, beépíti tervébe, ahogy ezt a nyomorúságos vétket is felhasználta az Úr, Dávid és sokak javára.

Szerző: refdunantul  2017.05.16. 04:00 komment

süti beállítások módosítása