A hitnek és az igaz tanításnak (6), valamint a kegyességnek (7), valójában pedig minden vallásnak ez a mércéje: megvan-e benne az élet ígérete, amely áthatja a jelent és reménységgel kiteljesedik a jövőben, valóságos megoldást, azaz üdvösséget ajándékoz, mégpedig minden emberre tekintettel (8-9). Az „igaz” hit és tanítás hasznos, mégpedig ténylegesen, életmentő módon hasznos, üdvösségesen hasznos (7). Az igaz hit és tanítás táplál, tehát éltet, és nemcsak reguláz. Így lehetünk jó szolgái a feltámadott Úrnak (6-7). Egyik ismerősöm vágta az arcomba: minden „vallási köntös”, legyen az keresztyén, vagy nem keresztyén, igazából nem más, mint monda, emberi önző kitaláció, a másik „megkötözése”, és saját magunk egyéni és csoportos képviselete, ki tudja milyen mélységes, gyarló okokból (7-8). Tudjuk, hogy Jézus Krisztus nem vallásalapító volt, hanem Isten Fia, Megváltó, de tudjuk-e Őt úgy „képviselni”, hogy üdvösségesen hasznosak legyünk az emberek számára.*

Zsoltárok 60

60. zsoltár

* Kiegészítések az igeszakaszhoz:

- Ennél azért bonyolultabb a kérdés, de a mai Ige üzenetét napjaink történéseinek tükrében komolyan megszívlelve, el kellett gondolkodnom ezen a kemény kritikán.

- Tudjuk, hogy Jézus Krisztus nem vallásalapító volt, hanem Isten Fia, Megváltó, de tudjuk-e Őt úgy „képviselni”, hogy üdvösségesen hasznosak legyünk az emberek számára.

- A többi az Úr „dolga”, és Ő jól teszi a dolgát (10).

Szerző: refdunantul  2017.01.28. 04:00 komment

süti beállítások módosítása