Milyen legyen a „püspök”, a gyülekezeti és egyházi vezető? – 1. Legyen igei-lelki vezető, aki mindenekelőtt tanításra alkalmas (2), és ehhez kapcsolódóan tud szeretni, aki vendégszerető, pásztori lelkületű. Tehát először is legyen az Ige szolgája. – 2. Aztán legyen hiteles vezető, vagyis feddhetetlen, tisztességes, megbízható (2); családi életében legyen példa (4-5). A feddhetetlenség nem tökéletességet jelent, hanem azt, hogy a tetten érhető bűnöktől mentes az élete, aki a kívülállók előtt is elfogadott (3). – 3. Legyen bibliai értelemben bölcs vezető, megfontolt (2), nem viszálykodó, hanem megértő, aki nem első indulatból dönt, és soha nem dönt személyes sérelemből, és az evangéliumot végképp nem erőszakosan, viszálykodást támasztva hirdeti, mert az Isten Igéje úgyis elvégzi azt az elválasztást, amit el kell végeznie. Nem pénzsóvár, mert itt bukik meg leginkább a bölcsesség (3). – 4. Végezetül legyen érett hitű vezető, ne újonnan megtért, mert azok könnyen felfuvalkodnak (6).**

Zsoltárok 56

56. zsoltár

* Kiegészítések az igeszakaszhoz:

Magáról a tisztségről majd holnap szólunk. Tisztségekre nem szabad törekedni, viszont a még több szolgálatra törekedhetünk, és ha ez a szent, önzetlen törekvés egyezik az Isten elhívó akaratával egy konkrét területen, akkor abból egy időre látható tisztség is lehet. Mindig a tisztségben vizsgázunk igazán, hogy önmagunkat, vagy tényleg a Jézus Krisztus ügyét képviseljük-e. Minden gyarló emberi, önmegvalósító törekvés az egyházban szánalmas és nem kívánatos (1).

** Ez valóban így van ma is. Az újonnan megtértek heve mindent vinne, ha engednénk, mert ők aztán egyszerre mindent jobban tudnak, és ami előttük volt, az mind hiábavaló, majd most… Adj Urunk, ilyen vezetőket nekünk, a Te népednek!

Szerző: refdunantul  2017.01.24. 04:00 komment

süti beállítások módosítása