Rengeteg „intés” hangzik felénk, minden formában. Az őszinte elismerés kevés, viszont a kritika és a bántás számos formája elönt mindent. Ezek egy része lehet építő, figyelmeztető intés is; de mivel áradatként küzd velük az ember nap mint nap; ezért az érthető védekezés miatt egyre keményebbé kérgesedik a szív, automatikussá lesz a védekezés és a visszavágás lelkülete. Hogyan különböztessük meg a tengernyi „negatív” észrevétel közepette azt a néhány Úrtól való, féltő szeretetből, értünk megfogalmazott „prófétai” intést, amelyen keresztül az Úr szól. Jósáfát tévedett, amikor az Úr figyelmeztetése ellenére harcba ment Aháb királlyal az ammóniak ellen. Micsoda kegyelem, az Úr mégis megőrizte őt, így sértetlenül tért haza (1). Ekkor egy próféta, Jéhú megintette engedetlenségéért. Jósáfát király pedig elfogadta az intést (2-3), és új szívvel szervezte meg országát, hogy az még inkább mindenben az Úr útján járjon (4-11).*

Lukács 22,47-53

183. dicséret

* Kiegészítés a szakaszhoz:

- Jósáfát király nem követte el azt a hibát, amit Ászá király uralkodásának utolsó idejében megtett, miszerint az őt figyelmeztető prófétában ellenséget látott, bebörtönözte azt, és ettől kezdve másokra is gyanakvással tekintett (16,10).

- Abban azonban, ahogy Jósáfát király felismerhette Jéhú prófétában, életének nehéz időszakában, az Úr féltő szeretettel figyelmeztető eszközét; - ahhoz kellett Jéhú próféta is, akiben valóban Isten Lelke munkált; - ez pedig abban is megmutatkozott, hogy ez a próféta, a bölcsesség Lelkétől vezettetve nemcsak „szapult”, hanem először „simogatott” is, és mindkettőt jó lelkiismerettel tette.

- Jéhú próféta ugyanis megemlékezett arról a jóról, amit az Úr kegyelme által már megtett Jósáfát király, minden hibája ellenére is (3). Ez pedig segítette a királyt abban, hogy felfedezze a féltő szeretetet, és megfogadja az intést.

- Aki azonban csak „szapul”, soha egy jó szava nincs, abban szeretet sincs, abban nem az Úr Lelke, hanem a saját gyarló, önző lelke és indulata munkál. Az ilyen lelkület pedig megkeményít, és nem megjobbít.

Szerző: refdunantul  2016.08.17. 04:00 komment

süti beállítások módosítása