Dávid hálaimát mond az adományokért. Mindennapi imádságunk lehet ez az igeszakasz. – 1. Dávid először magasztalja az Urat. A magasztalásnak éppen az a lényege, hogy elismerjük Isten nagyságát, minden élethelyzetünkben, és a próbatételek során is leborulva dicsérjük hatalmát (10-13). – 2. Dávid, Isten magasztalása után hálát ad. Kegyelmi állapot, ha valaki észreveszi, hogy mikor miért adhat hálát; még a kínok között is. Az Úr magasztalásában és az Őneki való hálaadásban rejlik a megoldás sok-sok bajunkra (13). – 3. Dávid könyörgése rámutat arra, hogy milyenek vagyunk mi „magunkban”; picik, senkik, nincstelenek, erőtlenek, bizonytalanok, halandók (14-17). A könyörgés lényege, hogy picik vagyunk, de leborulunk a hatalmas Úr előtt, ez életünk egyetlen, de biztos „esélye”. – 4. Végezetül, a magasztalás, hálaadás és könyörgés után megfogalmazhatjuk a konkrét kéréseinket is. Hadd bátorítsunk mindenkit, hogy a fenti lépések után, legyünk konkrétan bátrak a kérésekben; - magunknak is kérhetünk! Az Úr pedig akarata és jó tetszése szerint cselekszik majd (18-19). Aki így tud imádkozni, az képtelen a másiknak szándékosan fájdalmat okozni.

Lukács 17,11-19

210. dicséret

* A teljes magyarázat:

Dávid hálaimát mond az adományokért. Mindennapi imádságunk lehet ez az igeszakasz, különösen akkor, ha annyira megdermesztett minket a nyomorúság, hogy lefagyott az értelmünk, megkeményedett a szívünk, és nem jön ajkunkra a szó.

– 1. Dávid először magasztalja az Urat. A magasztalásnak éppen az a lényege, hogy elismerjük Isten nagyságát, minden élethelyzetünkben, és a próbatételek során is leborulva dicsérjük hatalmát (10-13).

– 2. Dávid, Isten magasztalása után hálát ad. Kegyelmi állapot, ha valaki észreveszi, hogy mikor miért adhat hálát; még a kínok között is. Az Úr magasztalásában és az Őneki való hálaadásban rejlik a megoldás sok-sok bajunkra (13).

– 3. Dávid könyörgése rámutat arra, hogy milyenek vagyunk mi „magunkban”; picik, senkik, nincstelenek, erőtlenek, bizonytalanok, halandók (14-17). Egyetlen lehetőségünk, hogy ezt őszintén megvalljuk az Úrnak. A könyörgés lényege, hogy picik vagyunk, de leborulunk a hatalmas Úr előtt, ez életünk egyetlen, de biztos „esélye”.

– 4. Végezetül, a magasztalás, hálaadás és könyörgés után megfogalmazhatjuk a konkrét kéréseinket is, amely nem csupán áldásért folyamodik, hanem merészeli megfogalmazni, megnevezni, hogy most éppen kiért kéri ezt. De figyeljük meg, hogy a kérések sem öncélúak; Dávid valójában az Úr ügyében kér, amikor fiával kapcsolatban kér. Mégis, hadd bátorítsunk mindenkit, hogy a fenti lépések után, legyünk konkrétan bátrak a kérésekben; magunknak is kérhetünk! Az Úr pedig akarata és jó tetszése szerint cselekszik majd (18-19). Aki így tud imádkozni, az képtelen a másiknak szándékosan fájdalmat okozni.

Szerző: refdunantul  2016.07.21. 04:00 komment

süti beállítások módosítása