– 1. Dávid visszaállította a szövetség ládájára vonatkozó rendet, hiszen a ládát a léviták vihették, mert erre választotta ki őket az Úr! Vannak olyan szent szolgálatok, amiben csak azok vehetnek részt, akiket az Úr erre elhívott, és abba nem szabad másnak okoskodni sem, mert arra a szolgálatra nem őket választotta ki az Isten (2). – 2. Ránk tör a baj, ha nem megfelelő módon bánunk a ránk bízott dolgokkal (13). Ezért halt meg egy ember, amikor felkészületlenül az Úr ládájához ért. Nem lehetne elhívás nélkül, ismeret, szakértelem és hit nélkül semmihez sem nyúlni, főleg nem a szent dolgokhoz. – 3. Dávid a lévitákat is felkészítette elhívatásuk legszentebb szolgálatára, amikor a szent ládát Jeruzsálembe vitték: akiket az Isten, kegyelme által szentté tett, azoknak is szükségük van arra, hogy az igazán nagy feladatok előtt megszenteljék magukat.

Lukács 9,18-27

455. dicséret

A teljes magyarázat:

Dávid helyet jelölt ki az Isten ládájának, és védte addig is, amíg végleges helyére nem került (1).

– 1. Dávid visszaállította a szövetség ládájára vonatkozó rendet, hiszen a ládát a léviták vihették, mert erre választotta ki őket az Úr! Vannak olyan szent szolgálatok, amiben csak azok vehetnek részt, akiket az Úr erre elhívott, és abba nem szabad másnak okoskodni sem, mert arra a szolgálatra nem őket választotta ki az Isten (2). Ránk tör a baj, ha nem megfelelő módon bánunk a ránk bízott dolgokkal (13). Ezért halt meg egy ember, amikor felkészületlenül az Úr ládájához ért. Nem lehetne elhívás nélkül, ismeret, szakértelem és hit nélkül semmihez sem nyúlni, főleg nem a szent dolgokhoz.

– 2. Két típus van jelen a mi egyházunkban: Vannak a háttérben, kérésre szolgálók, akik igazán szeretik és segítik a lelkészt; - és vannak azok, akik túlbuzgó ötleteikkel csak kritizálnak, véleményeznek, de valójában abba szólnak bele, ami nem az ő dolguk, és bizonyára a saját szakmájukban ilyenfajta beleszólást illetéktelenek részéről elképzelhetetlennek tartanának.

– 3. Dávid a lévitákat is felkészítette elhívatásuk legszentebb szolgálatára, amikor a szent ládát Jeruzsálembe vitték: akiket az Isten, kegyelme által szentté tett, azoknak is szükségük van arra, hogy az igazán nagy feladatok előtt megszenteljék magukat.

Szerző: refdunantul  2016.06.28. 04:00 komment

süti beállítások módosítása